Megérkeztek a kamionosok Ottawába, Trudeau-t kimenekítették, de az ostrom egyelőre elmaradt

külföld
2022 január 30., 11:27
comments 12

Kamionosok ezrei érkeztek szombaton a kanadai parlamenthez, hogy az Egyesült Államokba ingázó sofőrök kötelező oltása ellen tiltakozzanak. Közben százan érkeztek gyalog a mínusz 18 fokos hidegben, és bár a rendőrség tízezer fős tömegre készült, estig nem álltak elő pontos becsléssel arról, mennyien voltak.

photo_camera Fotó: LARS HAGBERG/AFP

A kamionkonvoj Kanada nyugati végéből haladt egészen Ottawáig, tiltakozásukra pedig konzervatív politikusok rárepültek annak ellenére, hogy oltás- és járványkérdésekben politikai konszenzus van Kanadában.

Ahogy írtuk, a részletkérdésnek tűnő kamionügyből országos téma lett, rengetegen rokonszenveznek a tiltakozókkal, akikhez szélsőjobboldali csoportok is csatlakoztak. Az elmúlt napkban sokan már a washingtoni Capitolium ostromának megismétlődéséről fantáziáltak.

photo_camera Fotó: LARS HAGBERG/AFP

Ez egyelőre elmaradt, igaz, Justin Trudeau miniszterelnököt és családját ismeretlen helyre vitték a rezidenciájukról. A CBC tudósítása szerint a tüntetés résztvevői a járványügyi korlátozások eltörlését és a „normalitás visszaállítását” követelték, hangot adtak az oltásellenességüknek.

A tüntetés egész hétvégén tart, sőt a szervezők el tudják képzelni, hogy egész héten az utcán maradnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.