Nőket és gyerekeket tanított, hogy az Iszlám Állam harcosai legyenek, most börtönbe zárhatják Amerikában

külföld
2022 január 30., 07:03
photo_camera Összeomlott épület Rakkában, 2017-ben Fotó: Morukc Umnaber / dpa / AFP

Ha bűnösnek találják, húsz év börtönbüntetést kaphat Allison Fluke-Ekren, egy amerikai nő, aki az FBI szerint az Iszlám Állam egyik női katonai egységét irányította.

A csoportot 2016-ban hozták létre a szíriai Rakkában, a kansasi származású Fluke-Ekren pedig nem sokkal csatlakozása után a vezetőjévé vált. A gyanú szerint nőket tanított AK-47-es gépfegyverek, gránátok és robbanóanyagok használatára, sőt gyerekeket is képzett, köztük saját, akkoriban 5-6 éves fiát.

Az FBI szerint a nő egy amerikai egyetemi kampusz megtámadását is tervezte, egy szemtanúnak pedig arról beszélt, hogy erőforrás-pazarlás lenne, ha nem ölne meg rengeteg embert egy bevásárlóközpontban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.