ENSZ: Több mint 100 korábbi tisztségviselőt öltek meg a tálibok Afganisztánban az evakuálások óta

külföld
január 31., 10:12

Az általánosan meghirdetett amnesztia ellenére a tálibok és szövetségeseik több mint 100 korábbi tisztségviselőt, afgán katonát és a nemzetközi kontingensnek dolgozó embert gyilkoltak meg 2021. augusztus 15. óta - írja a Reuters egy a hírügynökséghez eljutott friss ENSZ-jelentés alapján. Emellett erőszakos eltűnésekről és más jogsértésekről is beszámolnak. A jelentést Antonio Guterres ENSZ-főtitkár küldte a Biztonsági Tanácsnak.

photo_camera Tálibok a Pandzssír-völgy elfoglalása után 2021. szeptemberében Fotó: BILAL GULER/Anadolu Agency via AFP

Guterres már többször is figyelmeztetett az Afganisztánban tapasztalható humanitárius és gazdasági válságról, amit az okozott, hogy a külföldi békefenntartók elhagyták az országot, a nemzetközi segélyeket pedig sok ország leállította a tálibok miatt. A főtitkár azt kérte a tanácstól, hogy engedélyezzék az ENSZ-misszió átstrukturálását, és hozzanak létre egy új emberi jogi monitorozó egységet. „A jogvédők és a médiamunkások továbbra is támadások, megfélemlítés, zaklatás, önkényes letartóztatás, rossz bánásmód és gyilkosságok áldozatai” - áll a jelentésben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt