ENSZ: Több mint 100 korábbi tisztségviselőt öltek meg a tálibok Afganisztánban az evakuálások óta

külföld
2022 január 31., 10:12

Az általánosan meghirdetett amnesztia ellenére a tálibok és szövetségeseik több mint 100 korábbi tisztségviselőt, afgán katonát és a nemzetközi kontingensnek dolgozó embert gyilkoltak meg 2021. augusztus 15. óta - írja a Reuters egy a hírügynökséghez eljutott friss ENSZ-jelentés alapján. Emellett erőszakos eltűnésekről és más jogsértésekről is beszámolnak. A jelentést Antonio Guterres ENSZ-főtitkár küldte a Biztonsági Tanácsnak.

Tálibok a Pandzssír-völgy elfoglalása után 2021. szeptemberében
photo_camera Tálibok a Pandzssír-völgy elfoglalása után 2021. szeptemberében Fotó: BILAL GULER/Anadolu Agency via AFP

Guterres már többször is figyelmeztetett az Afganisztánban tapasztalható humanitárius és gazdasági válságról, amit az okozott, hogy a külföldi békefenntartók elhagyták az országot, a nemzetközi segélyeket pedig sok ország leállította a tálibok miatt. A főtitkár azt kérte a tanácstól, hogy engedélyezzék az ENSZ-misszió átstrukturálását, és hozzanak létre egy új emberi jogi monitorozó egységet. „A jogvédők és a médiamunkások továbbra is támadások, megfélemlítés, zaklatás, önkényes letartóztatás, rossz bánásmód és gyilkosságok áldozatai” - áll a jelentésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.