Váratlan migráció: Mexikón át, embercsempészek vezetésével indulnak meg Amerika felé a Putyin elől menekülő oroszok

külföld
2022 január 31., 19:43
comments 2

Amikor az Alekszej Navalnij Putyin-ellenes mozgalmával rokonszenvező, 29 éves moszkvai Dimitrij Politov 2021 nyarán a szabadságát és az életét féltve eldöntötte, hogy emigrál, egyre több honfitársához hasonlóan elvetette az európai célpontokat. Pedig a politikai okokból menekülni kényszerülő oroszok hagyományosan a kontinensen belülre költöznek, ha tehetik, nem messze a határtól. De ahogy Politov a Moscow Timesnak elmondta, a disszidenseket zaklató, megtámadó és alkalmanként meg is gyilkoló orosz titkos ügynökök miatt úgy döntött, hogy a biztonságosabb Amerikába költözik.

Csakhogy volt egy kis bökkenő: az utóbbi pár évben orosz állampolgár alig tudott legális úton, turistaként beutazni az Egyesült Államokba, és Politovnak is teljesen reménytelen vállalkozás lett volna vízumot szereznie. Először a járvány tett be az amerikai utaknak, mivel eleve korlátozták a beutazást az Államokba, majd minimálisra csökkentették az amerikai követségeken az ott dolgozók létszámát, és alig adtak ki vízumot. De a vírushelyzet enyhülése sem hozott megoldást, mert Oroszország és az Egyesült Államok időközben olyan feszült viszonyba keveredett, hogy Moszkvában az amerikai követségen teljesen bezárták a konzuli részleget. Politov így azt tette, amit orosz sorstársainak ezrei: magát tipikus turistának álcázva tavaly augusztusban jegyet vett a mexikói Cancúnba, hogy onnan még több mint 4500 kilométert megtéve a határváros Tijuanába utazzon, majd onnan embercsempészek szolgáltatását igénybe véve átszökjön Kaliforniába, és politikai menedékjogot kérjen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.