Mától kézbesíti a posta a választási értesítőket

választás
2022 február 01., 10:42
comments 3

A posta elkezdte kézbesíteni a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról értesíti a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Legkésőbb február 11-éig postázzák ezeket a lakcímünkre, ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza. Tartalmazza továbbá az értesítő a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Jelölik azt is, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Az első értesítők már kimentek.
photo_camera Az első értesítők már kimentek. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az értesítő tartalmazza azt is, hogy aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, vagy nemzetiségi névjegyzékbe vételénél nem kérte, hogy az terjedjen ki az országgyűlési képviselők választására is, a parlamenti választáson egy egyéni képviselőre és egy pártlistára szavazhat. Ha a pártlisták helyett inkább a nemzetisége országos önkormányzata által állított listára kívánna szavazni, március 18-án 16 óráig kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására kiterjedő hatállyal.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 3-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.