Meghalt Radko Pytlík, a legnagyobb Svejk-szakértő

GYÁSZ
2022 február 01., 20:52
comments 2

93 évesen hétfőn elhunyt Radko Pytlík cseh irodalomtudós, Jaroslav Hašek munkásságának egyik legjelentősebb szakértője.

photo_camera Forrás: Youtube

Pytlík több könyvet és tanulmány publikált a Svejk, a derék katona című, több mint 60 nyelvre lefordított antimilitarista szatíra szerzőjéről és magáról a világirodalom klasszikusává vált műről. Vit Olmer rendező az ő életrajza alapján filmesítette meg az 1883-ban született és 1923-ban meghalt Hašek életét 2013-ban.

A csavargó liba – Jaroslav Hašek mozaikképe című könyve magyarul is megjelent 1981-ben a Kossuth Kiadónál.

A prágai születésű irodalmár már az egyetemen Jaroslav Hašek munkásságából doktorált. Évtizedeken át a Csehszlovák Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozott, Hašeken kívül kutatta a kortársait, köztük Franz Kafkát, Egon Erwin Kisch-t és Bohumil Hrabalt (1914-1997), a 20. század második felének egyik leghíresebb cseh íróját is. Munkásságáért sok díjat kapott.

Hašekről egy interjúban azt mondta Pytlík, hogy „önmagában is egy világviszonylatban kivételes jelenség, akiről mindig fel lehet fedezni valami újat”.

Pytlík fia, Vojtech Dyk népszerű popénekes Csehországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.