Orbán Viktor szerint a magyar modellnél nincs jobb, ha Európa biztonságáról van szó

külföld
2022 február 01., 18:09

A tervezettnél jóval hosszabb ideig tárgyalt Orbán Viktor Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a megbeszélések utánra meghirdetett sajtótájékoztató közel két órát csúszott emiatt.

Ezen a kötelező diplomáciai körökön túlmenően konkrétumok is szóba kerültek. Többek között:

  • A hosszú távú, 2036-ig érvényes megállapodásban rögzített hazánkba irányuló gázmennyiséget évi 1 milliárd köbméterrel növelik, az erről szóló végleges megállapodást áprilisban írhatják alá.
  • Közvetlen repülőjáratokat indíthatnak Magyarország és Jekatyeringburg, illetve Kalinyingrád között, Orbán Viktor ettől azt reméli, hogy nőhet a hazánkba érkező orosz turisták száma.
  • Várhatóan rendelni fog Magyarország a boosterként alkalmazható Szputnyik Light vakcinából – a miniszterelnök azt mondta, az ehhez szükséges 7 engedélyből 6 megvan –, illetve az épülő magyar oltóanyaggyár valószínűleg orosz vakcinát is fog gyártani.
  • A gigantikus záhonyi terminálhoz kapcsolódva magyar–orosz szállítmányozási-logisztikai közös vállalat jöhet létre a keleti típusú áruforgalom bővítése érdekében.
  • Rövidesen elindulhat az új paksi blokkok építése.
photo_camera Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Fotó: YURI KOCHETKOV/AFP

A sajtótájékoztatón értelemszerűen hangsúlyos szerepet kaptak a biztonság kérdései, akárcsak a tárgyalás első, még publikus percei során, amelyekről itt elérhető cikkünkben számoltunk be.

Orbán Viktor megint elmondta, tucatnyi találkozójuk közül a geopolitikai dilemmák miatt ez volt a legfontosabb. „A vizit békemisszió is volt – fejtegette –, elmondtam, hogy az Európai Unióban egyetlen vezető sincs, aki konfliktust akarna Oroszországgal.” A magyar miniszterelnök szerint ez különösen fontos Közép-Európában, hiszen „amikor összetűzések voltak Kelet és Nyugat között, mindig rajtavesztettünk”, nem volt ez másként a hidegháborúban sem, új hidegháborúra tehát semmi szükség.

Orbán azt mondta, a diplomácia eszközeivel mindent meg kell tenni a feszültség csökkentéséért. Ezen a ponton a magyar modellt ajánlotta mindenki figyelmébe, minthogy Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként is kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal, aminek az alapja a kölcsönös tisztelet.

A miniszterelnök úgy látja, a helyzet bonyolult, a különbségek a felek elképzelései között nagyok. Hogy Oroszország mit szeretne, világos, az erre adott válaszokban nagyok az eltérések. Ám a távolság nem áthidalhatatlan, köthetők olyan megállapodások, amelyek mindenki igényeinek megfelelnek. Hogy mégis hogyan, nem feszegette.

link Forrás

Putyin újfent előhozta, hogy a NATO átverte az oroszokat a bővítéssel, emellett az USA is kivonult a csapásmérő fegyverekkel kapcsolatos stratégiai egyezményekből, a katonai szövetség további bővítését ezek után semmiképpen sem tudják elfogadni. Figyelmesen tanulmányozzák még az Egyesült Államok és a katonai szövetség válaszait felvetéseikre, de látszik, mondta, hogy elvi szintű kifogásaikat figyelmen kívül hagyták.

Ukrajna a geopolitikai szembenállás eszköze, mondta, viszont hivatalos dokumentumokban rögzíti, hogy katonai erővel is kész visszafoglalni a Krímet. Már emiatt sincs keresnivalója a NATO-ban, a blokk és Oroszország összecsapása senkinek sem állhat érdekében. A kölcsönös biztonság csak azt jelentheti, hogy mindenkinek az érdekeit figyelembe veszik, így Oroszországéit is.

A magyar miniszterelnök azt is szóba hozta, hogy miért ültek gigantikus asztal mellett a megbeszéléseken – ekkora mellett ő még sosem –: nem meglepő módon a koronavírus-járvány miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.