Belengettek egy sztrájkot a mozdonyvezetők március 10-re

belföld
2022 február 02., 14:50

Ha a mozdonyvezetőknek március 10. éjfélig nem sikerül megállapodniuk a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálásáról, sztrájkba lépnek – közölte honlapján a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

Azt írják, „a MOSZ tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség ne kerüljön kompenzálásra”, emiatt „a Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV-START Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére és a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére”.

Azt írják, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete „2021 júniusában nem írta alá a MÁV-Volán csoportra vonatkozó bérmegállapodást, mert a középtávú, összesen 15 százalékos garantált béremelés és más jövedelemelemek mértéke nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének három évre szóló érzékelhető növekedését”.

18:15 - Frissítés: A MÁV közölte, „alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését”, illetve hogy „a tavaly megkötött, 2022 januárjában módosított és jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó a 2021. évben maradéktalanul betartotta és a 2022. évben is betartja”. Hozzátették még, hogy „a MÁV-Volán-csoport a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek”, illetve „megalapozatlannak és felelőtlennek tartja”, és hogy „a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.