Egy év próbára bocsátottak két vezető fideszes propagandistát egy Szabó Tímeát álnéven gyalázó, náci cikkért

bűnügy
2022 február 02., 18:46
comments 5

2020 őszén derült ki, hogy ki írta fél évvel korábban azt az A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése című cikket, amiben a független képviselőt, a Párbeszéd társelnökét undorító, fertőzést fröcskölő lényként mutatták be ilyen sorokkal:

„Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait.”

A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy a Zummer Fülöp álnév a fideszes médiában hosszú ideje vezetőként dolgozó Szikszai Pétert takarta, és Toót-Holló Tamás főszerkesztő hagyta jóvá a cikk megjelenését.

Szabó Tímea most bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerősen is bűnösnek mondta ki Szikszai Pétert és Toót-Holló Tamást becsületsértés vádjában, és a büntetésük egy év próbára bocsátás.

link Forrás

A bíróság megerősítette, hogy a cikknek nem volt köze Szabó képviselői munkájához, az olyan szinten öncélúan gyalázkodó volt, ami a becsület csorbítására messzemenően alkalmas, kizárólag arra szolgált, hogy Szabót egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítsa.

„Az ítéleten nem csodálkozunk. A Magyar Nemzet, Origo, Pesti Srácok, HírTV és a fideszes orbáni hazugsággyár többi tagja évek óta sorra veszítik el a sajtópereket. Az viszont vérlázító, hogy a hazugságaikkal és mocskolódásaikkal sorra foglalják le a bíróságok munkáját” – írja Szabó Tímea.

Jobbra Toót-Holló Tamás, a Mediaworks központi online szerkesztőség főszerkesztőjeként a MediaWorks vidéki napilapjainak központi szerkesztősége nevében átveszi az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíját Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől a pályázat díjátadó ünnepségén az Országházban 2019. szeptember 10-én.
photo_camera Jobbra Toót-Holló Tamás, a Mediaworks központi online szerkesztőség főszerkesztőjeként a MediaWorks vidéki napilapjainak központi szerkesztősége nevében átveszi az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíját Latorcai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől a pályázat díjátadó ünnepségén az Országházban 2019. szeptember 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szerinte fontos ítélet és üzenet ez „a 30-as évek gyűlölködéseit idéző kormánypártoknak és az őket kiszolgáló lakájmédiának két hónappal a választás előtt”. Szabó azt írta: „A Magyar Nemzetben megjelent cikk, amely engem egy kullancshoz és egy kiirtandó fajhoz hasonlított a bíróság szerint is olyan időket idéz, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt. Aki ilyet leír, jóváhagy, anyagilag támogat, az bűnös.”

A képviselő posztja szerint Szikszai és Toót-Holló azzal védekezett, hogy az írás szatíra.

„A wikiszótár szerint a szatíra egy »szórakoztató«, »vidám hangvételű« műfaj. A Magyar Nemzet és társai szerint tehát ha valakit baktériumhoz vagy kullancshoz hasonlítanak, ahogy ezt a nácik anno tették a zsidókkal, az egy »vidám hangvételű« írás” – írja Szabó, aki szerint ezek alapján „a kormánypárti »sajtó« szerint nyilván Goebbels is egy rendkívül »szórakoztató«, »vidám hangvételű« ember volt”.

Szikszai Péter 2018-ban
photo_camera Szikszai Péter 2018-ban Fotó: Botos Tamás

Szabó azt írja, egy képviselőnek sokat kell tűrnie, és ez a cikk volt a 11 év képviselői munkája során az első alkalom, hogy egy őt ért „vélemény” miatt bárkivel szemben büntető- és polgári peres eljárást kezdeményezett, azóta viszont több pert is indított a „folyamatos kormánypárti hazudozás miatt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.