Ötszáz éves, farúdra felhúzott gerinceket találtak Peruban

Történelem
2022 február 02., 15:58

Összesen 192 darab, körülbelül ötszáz éves, farúdra felhúzott gerincet találtak a perui Chincha-völgyben. A kutatás keretében a régészek mintegy 600 chullpát, azaz mauzóleumokhoz hasonlító temetési tornyot és kirabolt sírhelyeket tártak fel, ezekben találták meg a fa botokra felhúzott csigolyákat.

A területet az 1400-as évekig a Chinca Királyság ellenőrizte, majd a vidék az 1500-as években az Inka Birodalom része lett. A helyiek arany- és ezüsttárgyakkal kereskedtek, a gyarmatosításig ez jómódú, virágzó régió volt.

photo_camera Chullpa Bolíviában Fotó: AIZAR RALDES/AFP

A kedden megjelent tanulmány szerint a bennszülöttek rituális szertartás keretében húzták rá a rudakra a csigolyákat, hogy helyreállítsák a gyarmatosítók fosztogatásai során tönkretett holttesteket. Nemcsak a felnőttek holttestével végezték ezt el, gyerekek csigolyáit is megtalálták a régészek. A kutatást vezető régész, Jacob L. Bongers szerint az, hogy ilyen sok maradványt találtak, azt jelzi, hogy a szertartás összehangolt, tudatos és direkt válasz volt az európai gyarmatosítás hatásaira, nevezetesen arra, hogy a kincsek után kutató konkvisztádorok gyakran feldúlták az őslakosok temetkezési helyeit, nem kímélve az ott nyugvó ősök maradványait sem. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.