Ötszáz éves, farúdra felhúzott gerinceket találtak Peruban

Összesen 192 darab, körülbelül ötszáz éves, farúdra felhúzott gerincet találtak a perui Chincha-völgyben. A kutatás keretében a régészek mintegy 600 chullpát, azaz mauzóleumokhoz hasonlító temetési tornyot és kirabolt sírhelyeket tártak fel, ezekben találták meg a fa botokra felhúzott csigolyákat.

A területet az 1400-as évekig a Chinca Királyság ellenőrizte, majd a vidék az 1500-as években az Inka Birodalom része lett. A helyiek arany- és ezüsttárgyakkal kereskedtek, a gyarmatosításig ez jómódú, virágzó régió volt.

photo_camera Chullpa Bolíviában Fotó: AIZAR RALDES/AFP

A kedden megjelent tanulmány szerint a bennszülöttek rituális szertartás keretében húzták rá a rudakra a csigolyákat, hogy helyreállítsák a gyarmatosítók fosztogatásai során tönkretett holttesteket. Nemcsak a felnőttek holttestével végezték ezt el, gyerekek csigolyáit is megtalálták a régészek. A kutatást vezető régész, Jacob L. Bongers szerint az, hogy ilyen sok maradványt találtak, azt jelzi, hogy a szertartás összehangolt, tudatos és direkt válasz volt az európai gyarmatosítás hatásaira, nevezetesen arra, hogy a kincsek után kutató konkvisztádorok gyakran feldúlták az őslakosok temetkezési helyeit, nem kímélve az ott nyugvó ősök maradványait sem. (Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt