Retorziókról számolnak be a hétfői sztrájkban résztvevő pedagógusok

oktatás
2022 február 02., 14:34
comments 5

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményt adott ki arról, hogy a hétfői pedagógussztrájk után egyre több hírt kapnak “túlkapásokról”, a résztvevőket ért retorziókról. A közleményben példaként említik, hogy a tankerületek utólag arra adtak utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna.

“Ennek a hadmozdulatnak nyilván az a célja, hogy megmutassák vele: rendben folytak a dolgok, tanítás történt mindenhol az intézményben – és ha már a kellemetlenkedő tanulók is kapnak egy büntetést, az sem lehet gond. Természetesen ez teljesen illegális, utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirat-hamisításnak számít” - szerepel a PDSZ közleményében.

Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Mércének azt mondta, arra is van példa, hogy a tankerületek bekérnek olyan nyomtatványokat, amiken a sztrájkszervezők adatai szerepelnek. Sokan fordultak a szakszervezethez a sztrájkszervezők és intézményvezetők közül is, hogy jogszerű-e egyáltalán az ilyen nyomtatványok begyűjtése – természetesen nem - mondta Nagy.

A közleményben a szakszervezet azt írja, nem tudnak egyelőre arról, hogy a sztrájkban résztvevőktől juttatást, illetményrészt vontak volna el, de “olvastak már olyat, hogy ilyet kilátásba helyeztek”.

A PDSZ kérdőívet is készített a helyzet felmérése érdekében, ahol az érintettek beszámolhatnak az őket ért retorziókról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.