Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Ujhelyi: A keleti vakcina után nyugatival is beoltott magyarok minden EU-országba beutazhatnak

február 2., szerda 13:37
4

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti (orosz vagy kínai) vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármelyik tagállamba beléphetnek – közölte Ujhelyi István EP- képviselő az online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus azt mondta: erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők EU-s Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható – mondta.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy korábban több alkalommal lobbizott a kormánynál és az európai intézményeknél is a kb. 2 millió keleti vakcinával oltott magyart érintő utazási probléma megoldásáért.

A keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat.

Oltásra előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Ujhelyi István azt kérte, hogy ha valakinek a legfrissebb tájékoztatás ellenére is korlátoznák a szabad beutazását egy EU-országba, értesítse őt, mivel az a tagállam ezzel megsértené a hatályos uniós szabályokat.

De felhívta a figyelmet arra, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról (például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt