Ujhelyi: A keleti vakcina után nyugatival is beoltott magyarok minden EU-országba beutazhatnak

járvány
2022 február 02., 13:37
comments 4

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti (orosz vagy kínai) vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármelyik tagállamba beléphetnek – közölte Ujhelyi István EP- képviselő az online sajtótájékoztatóján.

link Forrás

Az MSZP-s politikus azt mondta: erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők EU-s Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható – mondta.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy korábban több alkalommal lobbizott a kormánynál és az európai intézményeknél is a kb. 2 millió keleti vakcinával oltott magyart érintő utazási probléma megoldásáért.

A keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat.

Oltásra előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én.
photo_camera Oltásra előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Ujhelyi István azt kérte, hogy ha valakinek a legfrissebb tájékoztatás ellenére is korlátoznák a szabad beutazását egy EU-országba, értesítse őt, mivel az a tagállam ezzel megsértené a hatályos uniós szabályokat.

De felhívta a figyelmet arra, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról (például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.