Ujhelyi: A keleti vakcina után nyugatival is beoltott magyarok minden EU-országba beutazhatnak

járvány
2022 február 02., 13:37

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti (orosz vagy kínai) vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármelyik tagállamba beléphetnek – közölte Ujhelyi István EP- képviselő az online sajtótájékoztatóján.

link Forrás

Az MSZP-s politikus azt mondta: erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők EU-s Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható – mondta.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy korábban több alkalommal lobbizott a kormánynál és az európai intézményeknél is a kb. 2 millió keleti vakcinával oltott magyart érintő utazási probléma megoldásáért.

A keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat.

Oltásra előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én.
photo_camera Oltásra előkészített kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina az oltópontban, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban 2021. február 24-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Ujhelyi István azt kérte, hogy ha valakinek a legfrissebb tájékoztatás ellenére is korlátoznák a szabad beutazását egy EU-országba, értesítse őt, mivel az a tagállam ezzel megsértené a hatályos uniós szabályokat.

De felhívta a figyelmet arra, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról (például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.