Az Európai Gyógyszerügynökség még vizsgálja, hogy szükség lesz-e negyedik oltásra

járvány
2022 február 03., 20:23

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön közölte, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását ajánlják.

link Forrás

Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének" - mondta Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője. Cavaleri ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, amely magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen. Az omikron variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére miatt „még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron változathoz”.

Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amit kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztenek ki. Az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer/BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.