Depressziója volt a vasárnap elhunyt Miss USA-nak, Cheslie Krystnek

külföld
2022 február 03., 12:10

„Cheslie-nek volt egy nyilvános és egy magánélete. A magánéletében „magasan funkcionáló” depresszióval küzdött, amelyet nem sokkal a halála előttig mindenki elől titkolt – beleértve engem, a legközelebbi bizalmasát is” - írta egy Instagram-posztban April Simpkins, a vasárnap elhunyt 2019-es Miss USA győztes Cheslie Kryst édesanyja. Kryst a New York-i rendőrség szerint öngyilkos lett.

Cheslie Kryst a 2019-es Miss USA döntőn
photo_camera Cheslie Kryst a 2019-es Miss USA döntőn Fotó: PARAS GRIFFIN/Getty Images via AFP

Kryst halála előtt megosztott magáról egy fotót Instagramon, amihez azt írta: „Hozzon neked ez a nap nyugalmat és békét.”

A „magasan funkcionáló” depresszió nem klinikai diagnózis, ugyanakkor olyan emberekre használják, akik a depresszió mellett bármilyen, mások számára látható nehézség nélkül fenn tudják tartani a korábbi életvitelüket, ellátják a munkájukat, stb. Az öngyilkosság multikauzális jelenség, tehát több összetevő eredménye, ha valaki megkísérli, ugyanakkor a depresszió lehet egy ilyen ok a sok közül.

Kryst 2021-ben írt egy esszét az Allure magazinnak arról, hogy hogyan küzd meg az internetes trollokkal és hogy úgy érzi, nagy nyomás van rajta, hogy sikereket érjen el. (Insider)

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.