Megállapodott Csehország és Lengyelország a turówi szénbányáról

külföld
2022 február 03., 15:06

Lezárultak a tárgyalások lengyel-cseh határ menti bánya körül kialakult, hónapok óta tartó konfliktusról, írja az AP. Csehország beleegyezik a turówi szénbánya további üzemeltetésébe, cserébe Lengyelország földalatti védőrendszert épít, hogy megakadályozza a csehországi víztartalékok elfolyását, illetve földgátat emel az esetleges zajszennyezés tompítására.

A külszíni fejtéssel dolgozó turówi lignitbánya
photo_camera A külszíni fejtéssel dolgozó turówi szénbánya Fotó: KRZYSZTOF ZATYCKI/NurPhoto via AFP

45 millió eurót fizetnek továbbá a cseheknek a határ menti régiók környezetének védelmére. Az intézkedések betartását az Európai Unió Bírósága ellenőrzi, amelyik még szeptemberben a csehek által indított perben napi 500 ezer euró pénzbüntetést szabott ki Varsóra, amit az azóta sem fizetett ki.

Petr Fiala (j) és Mateusz Morawiecki kezet ráznak a megállapodást bejelentő közös prágai sajtótájékoztatójukon 2021. február 3-án.
photo_camera Petr Fiala (j) és Mateusz Morawiecki kezet ráznak a megállapodást bejelentő közös prágai sajtótájékoztatójukon 2021. február 3-án. Fotó: STRINGER/AFP

A tárgyalás hosszú idő után végre pontot tehet a két ország diplomáciai marakodásaira. A konfliktus kihatással volt a V4 együttműködésére is, és többek közt gyorsan véget vetett Mirosław Jasiński prágai lengyel nagyköveti karrierjének. A decemberben kinevezett Jasińskit egy óvatlan megszólalása miatt már januárban visszahívta a lengyel kormány. (Via MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.