Mégsem keresztelik át a XV. kerületi Csokonai művházat azért, mert két fideszes képviselő homoszexuálisnak nézte a só-borstartót egy színielőadásban

POLITIKA
2022 február 03., 13:15
comments 22

„Ha szétverik a Csokonai Művelődési Központ múltját, ne használják hozzá nemes költőnk nevét, ne alázzák meg Csokonai Vitéz Mihály nagyságát és a Csokonai művelődésiházat, ne bújjanak híres költőnk neve mögé! Vállalják fel döntésüket, és keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót!”

Ezeket Mihály Zoltánné Kis Mária fideszes képviselő mondta ma, csütörtökön a XV. kerületi önkormányzat idei első ülésén, napirend előtt, alig burkoltan lebuzizva a kerületet irányító ellenzéki többséget.

Kis Mária azért kapott szót, mert ő volt az a képviselő, aki határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy kereszteljék át a kerület Csokonairól elnevezett kulturális intézményhálózatát. Hivatalos javaslatában ő a “Conchita Wurst” nevet ajánlotta helyette. (Aki nem emlékezne rá, C. W. az Eurovíziós dalversenyt megnyerő meleg osztrák énekes volt.)

Kis azért szerette volna elérni az átnevezést, mert a Csokonai művházban tartott egyik januári színielőadás egyik szereplőjét ő és egyik képviselőtársa is homoszexuálisként azonosította. Valójában a darabban szó sem volt homoszexualitásról, az a járvány miatt megváltozott sütés-főzési szokásainkkal foglalkozott. Az említett szereplő pedig egy só-borstartót alakított, olyan jelmezt viselve, aminek a bal fele fekete vőlegényöltöny, a jobb fele hófehér menyasszonyi ruha volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.