Meghekkeltek több európai olajipari létesítményt

külföld
2022 február 04., 05:19

Három európai olajcéget, a németországi Oiltankinget, a belgiumi SEA-Investet és a hollandiai Evost is hekkertámadások érték múlt hétvégén. A BBC cikke szerint világszerte több olajtároló és -szállító létesítményt vettek célba, de szakértők szerint nem feltétlenül beszélhetünk koordinált akcióról.

Egy elemző szerint azért is előfordulhat egyszerre több támadás ugyanabban a szektorban, mert a hekkerek sokszor könnyebben elérik az interneten egymáshoz is kapcsolódó szervezeteket.

photo_camera Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS/dpa Picture-Alliance via AFP

A SEA-Investnek például az összes európai és afrikai olajkikötőjét megtámadták, és még mindig dolgoznak az informatikai rendszer helyreállításán. A vállalat szóvivője is azt mondta, a vizsgálatok egyelőre nem adtak választ arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a támadások között. Az Evosnak a terneuzeni, a ghenti és a máltai létesítményei érintettek.

Egyes hírek szerint az Oiltankinget zsarolóvírussal támadták meg, vagyis csak fizetségért cserébe teszik újra működőképessé a rendszert. Hivatalosan annyit tudni, hogy a cég limitált kapacitással működik, és vizsgálja az ügyet. Tavaly májusban egy amerikai cég is hasonlóan járt, akadoztak az olajszállítmányok, és több amerikai államban vészhelyzetet hirdettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt