Megjelent a lopakodó omikron, közölte Müller Cecília

járvány
2022 február 04., 13:34

Magyarországon is megjelent az omikron „lopakodó” alvariánsa, a BA.2, mondta el Müller Cecília tisztifőorvos a TV2 reggeli műsorában.

A BA.2 a tisztifőorvos elmondása szerint attól lopakodó, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható, viszont vannak olyan omikron-specifikus tesztek, amelyekkel nem detektálható. Müller szerint bár az alvariáns neve félelmetes lehet, nem kell tőle megijedni, klinikai viselkedése ugyanolyan, mint a már ismert omikroné, felbukkanásának nincs különösebb járványügyi jelentősége.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy Magyarországon már 94 százalékban az omikron variáns terjed, a maradék 6 százalékért még a delta a felelős.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.