Orvosok, tudósok közös kiállása: a gyógyszerhatóság megfélemlíti a kutatókat

járvány
2022 február 04., 12:16

A Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSZ), a Stádium 28 Kör tagjai és más tudósok tiltakoznak, amiért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rémhírterjesztés miatt feljelentett bizonyos online sajtóorgánumokat. A gyógyszerek jóváhagyásáért felelős hatóság szerint a cikkek megkérdőjelezték a favipiravir hatékonyságát, amit covidos betegek kezelésére használnak, és tavaly március óta háziorvosok is felírhatják.

A favipiravirról a Qubit is megírta korábban, hogy a magyarországi favipiravir-vizsgálatokat leállították, a nemzetközi kutatásokból pedig többnyire épp az derül ki, hogy a favipiravir nem befolyásolja kimutatható módon az enyhe és középsúlyos betegségek kimenetelét.

A pénteken kiadott állásfoglalás aláírói szerint „a készítmény hatásosságára vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatala semmilyen körülmények között nem nevezhető rémhírterjesztésnek. Amennyiben bármely szakmai szervezetnek ellentétes adatok állnak rendelkezésére, azt nyilvános szakmai vitában indokolt egyeztetni”.

„Az, hogy az OGYÉI szakmai ellenérvek helyett büntető feljelentéssel kívánja rendezni a kérdést, nem csupán tovább tépázza ezen egykor tekintélyes intézmény hitelességét, de a kutatók megfélemlítésével veszélyt jelent a hazai tudomány szabadságára is.”A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a favipiravir már Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban sem szerepelt a gyógyszeres terápiás ajánlásokban, Ausztráliában pedig csak kutatás keretében engedélyezik az alkalmazását.

Ferenci Tamás biostatisztikus is részletesen beszámolt a gyógyszerrel kapcsolatos eredményekről, amelyek nem támasztják alá a hatékonyságát koronavírus-fertőzés esetén.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az állásfoglalás aláírói: Balkányi László, Cseh Borbála, Cserni István, Dózsa Csaba, Falus András, Falus Ferenc, Kósa István, Lenkei Zsolt, Petrányi Győző, Pusztai Erzsébet, Rékassy Balázs, Sarkadi Balázs, Török Zsolt, Vályi Péter, Vitrai József, Weltner János (a KEKSZ tagjai), valamint: Csanádi Mária, Csirik János, Erdélyi Ágnes, Fábián István, Gervai Judit, Görög Sándor, Győrffy Dóra, Hetényi Zsuzsa, Jánossy András, Katona Tamás, Kálmán Zsófia, Kelemen János, Kertesi Gábor, Kornai András, Köllő János, Máté András, Nagy Dénes Lajos, Nagy László, Páles Zsolt, Radnóti Sándor, Sali Attila, Szalai Júlia, Telcs András, Varga Júlia, Váradi András.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.