A finn jégkorongedző szerint a kínai rendezők megsértik játékosa emberi jogait

sport
2022 február 06., 18:49
comments 1
Jalonen magyaráz a finn válogatott Oroszország elleni mérkőzésén, Moszkvában, tavaly december 19-én.
photo_camera Jalonen magyaráz a finn válogatott Oroszország elleni mérkőzésén, Moszkvában, tavaly december 19-én. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Kína nem tartja tiszteletben a karanténra kötelezett finn jégkorongozó, Marko Antilla emberi jogait – jelentette ki Jukka Jalonen, a finn férfi válogatott edzője.

Antillát 18 nappal ezelőtt tesztelték, amikor megérkezett a pekingi téli olimpia helyszínére. A teszt pozitív lett, ezért a finn játékost azonnal a fertőzött sportolóknak fenntartott karanténhotelbe vitték. Összesen már több mint 350 résztvevőt, köztük több tucat sportolót szírtek ki, és karanténoztak.

Jalonen edző vasárnapi, Zoomon tartott sajtótájékoztatóján arról panaszkodott, hogy játékosa már régen nem fertőző, ennek ellenére továbbra is el van zárva, nem kap megfelelő ellátást, és nagyon megterhelő számára a stressz is.

Az olimpia szóvivője azzal reagált a finn edző szavaira, hogy igyekeznek megoldani a fewrtpőzöttek megfelelő ellátását, és a karanténintézkedéseknél tapasztalt hibákat, a zár alát vett sportolók és csapattagok ezentúl péládul már rendelhetnek ételt az olimpiai faluból.

Szombaton Dirk Schimmelpfenning a német csapat vezetője elfogadhatatlannak nevezte a körülményeket, amelyek közé három fertőzött sportolója, köztük a háromszoros olimpiai bajnok Eric Frenzel került. Nagyobb és tisztább szobákat, működő internetkapcsolatot, sportszereket és jobb minőségű ételt követelt. A rendezők már tettek lépéseket.

Philip Glad svéd újságíró, aki szintén karantén alá került, amikor szerdán megérkezett Pekingbe, azt írta, hogy az eljárás „igazán félelmetes” volt. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.