Úgy isszuk a töményet járvány idején, mintha kötelező lenne

italozás
2022 február 06., 20:09
comments 7
Scotch whisky választék, csak tessék
photo_camera Fotó: GERAULT GREGORY/Hemis via AFP

Összesen kilenc különböző égetett szeszes ital forgalmát vizsgálta a NielsenIQ 2020 decembere és 2021 novembere között a magyar piacon, és masszív növekedést regisztrált az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A teljes forgalom 124 milliárd forint volt, ami 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Összesen 12 százalékkal, 219 ezert hektoliter égetett szesszel nőtt az értékesítés.

Legnagyobb arányban a gyomorkeserűk fogytak. Bő 34 milliárd forintot költöttek erre a magyarok, ami értékben 19 százalékos növekedés – mennyiségben ez 13 százalékkal, azaz 52 ezer hektoliterrel egyenlő.

Örök sláger a vodka: letisztult ízvilág, kevés kockázat, biztos eredmény. El is ment rá 31 milliárd forint, 15 százalékos bővülés értékben, mennyiségben pedig 11 százalékos plusz.

Azon se lepődhetnénk meg, hogy jön fel a divatos ginfogyasztás, de az arány azért meghökkentő. 53 százalékkal (!) nagyobb forgalma volt a gineknek, mint egy évvel korábban, ez mennyiségben 39 százalékot tesz ki. A legnagyobb bővülést itt regisztrálta a NielsenIQ. Jó hír alighanem a tonikot forgalmazóknak is.

A trendek követőit aligha döbbenti meg, hogy valósággal locsoltuk a rumot egész évben. 19 százalékkal többet költöttünk rumra, mint egy évvel korábban, összesen 4,5 milliárd forintot.

Whisky 18,5 milliárd forint értékben fogyott, 21 százalékkal több mint egy évvel korábban (17 százalékos bővülés mennyiségben), és tartja a tempót a helyi íz- és élményvilágot ígérő pálinka is: 14 milliárd forintos forgalom, 14 százalékos értéknövekmény, 10 százalékos mennyiségi növekedés.

Valamelyest meglepő, hogy nagyon fogynak még mindig a likőrök. 9,5 milliárd forintot költöttünk likőrre a tárgyalt évben, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest. És hogy milyen megterhelő volt a járványidőszak, azt szépen példázza, hogy még brandyből és a vermutfélékből is több fogyott a korábban jegyzettekhez képes. Előbbit 5,5 milliárdért vettünk (17 százalékkal többet költöttünk rá, mint egy évvel korábban), utóbbira 2 milliárd forintunk ment el; ez 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. (mfor.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.