Egy turisztikai portál alapítására adta az MTÜ az EU-s koronavírus alap 630 millióját

gazdaság
2022 február 07., 06:52
comments 3

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turizmus helyreállítására 1,7 milliárd forintot biztosított az Európai Unió, ezt az összeget pedig a 24.hu cikke szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség osztotta szét. A lap azt írja, az MTÜ a pénz egy nagy részét egy olyan alapítvány tulajdonában álló cégnek utalta, amelyet erős szálak fűznek az MTÜ-höz.

Az MTÜ a legnagyobb összeget a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft-nek utalta, a cég 630 millió forintot kapott napilapkiadásra. A cég ügyvezetője, Lénárd Gábor a 24.hu-nak azt mondta, az összeget egy turisztikai online portál létrehozására költik majd.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az MTÜ strandfejlesztési programjának negyedik üteméről tartott sajtótájékoztatón Zánkán 2020. július 31-én.
photo_camera Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, a 24.hu szerint erős szálak fűzik az állami tulajdonú MTÜ-höz. Az alapítvány első támogatója, egyben kiemelt partnere a turisztikai ügynökség, vezetője Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt az MTÜ-nél, a kuratórium tagja Könnyid László pedig jelenleg is az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

A maradék összeget a lap szerint állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti étterem tulajdonosa kapta, illetve a 24 azt írja, a pénzből a kimutatás alapján az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is kapott, de hogy mennyit, azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ.

A Magyar Turisztikai Ügynökség érdemben nem válaszolt a lap kérdéseire, válaszukban csak annyit írtak, hogy az MTÜ uniós támogatást nem nyújtott, de az uniós adatok szerint a támogatást nyújtó hatóság a Magyar Turisztikai Ügynökség volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.