Márki-Zay Péter Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek

POLITIKA
2022 február 07., 18:54
comments 7

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szívesen támogatná Iványi Gábor indulását a köztársasági elnöki posztért - írja a Telex. Úgy gondolja, azért is lenne jó államfőjelölt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, mert „ő valóban tudná integrálni a nemzetet, a fideszeseket és nem fideszeseket, a jobb- és baloldaliakat is.” Szerinte ráadásul a fideszesek is nehezen tudnának ellene szavazni, mivel Orbán Viktor két gyermekét is Iványi keresztelte meg.

Iványi Gábor és Márki-Zay Péter
photo_camera Iványi Gábor és Márki-Zay Péter Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

Ez viszont csak Márki-Zay személyes kívánsága, a hat ellenzéki párt ugyanis továbbra is egyezkedik arról, hogy indítsanak-e egyáltalán közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben. A jelölésről a pártelnökök döntenek majd, ráadásul az ellenzék azt szeretné, hogy a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza, hanem közvetlenül az állampolgárok, amihez előbb módosítani kellene a szabályokat.

Iványi Gábor azt nyilatkozta a lapnak, hogy nem zárkózna el a felkéréstől és elvállalná a feladatot. Azt is elmondta, ha találnak egy olyan jelöltet, akit minden párt támogat, akkor „készségesen hátrébb lépek, mert nincs ambícióm”.

A Telex ugyanakkor úgy tudja, hogy a Jobbik nem támogatná Iványi jelölését, ők egy professzort szeretnének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.