Tovább él és jóval kisebb eséllyel kap sztrókot, aki naponta megiszik maximum 3 kávét

február 7., hétfő 9:17
14

A kávéivás még nagyobb mennyiségben sem káros a szív- és érrendszerre, naponta maximum 3 csésze kávé megivása pedig jól kimutathatóan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozás és a sztrók esélyét.

Ezt nem valami kávéforgalmazó cég mondja, hanem a magyar Semmelweis és a brit Queen Mary Egyetem közös óriáskutatása állapította meg, amit a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban publikáltak.

A kutatás értékét az adja, hogy különösen sok tesztalany adatait használták fel hozzá: a UK Biobank adatbázisában szereplő 468 629 olyan felnőtt adatait elemezték, akik a 11 éves vizsgálatsorozat kezdetén nem szenvedtek semmilyen szív- és érrendszeri betegségben.

Részletes kérdőív kitöltetésével térképezték fel a közel félmillió ember kávézási szokásait, életmódbeli jellemzőit (sportolás, fizikai aktivitás), illetve azt, hogy milyen, más szervrendszert érintő betegség befolyásolhatja a szív- és érrendezerüket.

Kávézás szempontjából 3 csoportba sorolták őket. 22,1 százalékuk volt kávét nem ivó, 58,4 százalékuk kávét mérsékelten fogyasztó, ami napi maximum 3 csészét takar, illetve 19,5 százalékuk jelentős mennyiséget fogyasztó.

A hatalmas mintával dolgozó kutatás legfontosabb következtetése az, hogy az elterjedt népi bölcsességre rácáfolva a kávéivás úgy általában nem káros a szívre és az erekre, még nagy mennyiségben sem.

„Fontos (...) megemlíteni (...), hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben (>3,0 csésze/nap) isznak kávét.”

- fogalmazta ezt meg dr. Maurovich Horvat Pál, Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője.

Nagy mennyiségben sem káros, kicsiben viszont kifejezetten hasznos, nem is kevéssé.

“Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét”

- fogalmaz a tanulmány. Maurovits pedig így foglalta össze a lényeget:

“A rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.”

Fontos még, hogy mindez a normális, vagyis az őrölt kávéból főzött kávéra igaz csak, az instantra nem. Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa erről a következőt nyilatkozta:

“Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt