1116 milliárd forintnyi bitcoint foglalt le az amerikai igazságügyi minisztérium

bűnügy
2022 február 8., 20:46
comments 8

Több mint 3,6 milliárd dollárnyi, azaz kb. 1116 milliárd forintnyi bitcoint foglaltak le amerikai nyomozók kedden reggel, amikor elfogtak egy házaspárt Manhattanben, akiket a 2016-os Bitfinex-hekkertámadással összefüggő bűncselekményekkel gyanúsítanak. Ez az amerikai igazságügyi minisztérium valaha volt legnagyobb értékű pénzlefoglalása. Lisa Monaco főügyészhelyettes az akció bizonyítja, hogy a bitcoin nem jelent menedéket a bűnözőknek.

A Bitfinex egy kriptotőzsde, amit 2016-ban hekker vagy hekkerek támadtak meg, és több ezer felhatalmazás nélküli tranzakciót indítottak. Az akció során összesen 119 754 bitcoint loptak el, ami akkori árfolyamon 71 millió dollárt ér, jelenleg viszont kb. 4,5 milliárd dollárt. Ezek közül találtak most meg 3,6 milliárd dollárnyi kriptovalutát. és ezeket sikerült is a Bitfinex elleni hekkertámadáshoz kötni.

A 2016-os hekkertámadás annyira súlyos volt, hogy híre 20 százalékkal vetette vissza a bitcoin árfolyamát.

Az amerikai hatóságok a most őrizetbe vett 34 éves Ilya Lichtensteint és feleségét, a 31 éves Heather Morgant azzal gyanúsítják, hogy megpróbálták tisztára mosni a Bitfinex-támadásból származó bitcoinokat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt