1116 milliárd forintnyi bitcoint foglalt le az amerikai igazságügyi minisztérium

bűnügy
2022 február 08., 20:46
comments 8

Több mint 3,6 milliárd dollárnyi, azaz kb. 1116 milliárd forintnyi bitcoint foglaltak le amerikai nyomozók kedden reggel, amikor elfogtak egy házaspárt Manhattanben, akiket a 2016-os Bitfinex-hekkertámadással összefüggő bűncselekményekkel gyanúsítanak. Ez az amerikai igazságügyi minisztérium valaha volt legnagyobb értékű pénzlefoglalása. Lisa Monaco főügyészhelyettes az akció bizonyítja, hogy a bitcoin nem jelent menedéket a bűnözőknek.

A Bitfinex egy kriptotőzsde, amit 2016-ban hekker vagy hekkerek támadtak meg, és több ezer felhatalmazás nélküli tranzakciót indítottak. Az akció során összesen 119 754 bitcoint loptak el, ami akkori árfolyamon 71 millió dollárt ér, jelenleg viszont kb. 4,5 milliárd dollárt. Ezek közül találtak most meg 3,6 milliárd dollárnyi kriptovalutát. és ezeket sikerült is a Bitfinex elleni hekkertámadáshoz kötni.

A 2016-os hekkertámadás annyira súlyos volt, hogy híre 20 százalékkal vetette vissza a bitcoin árfolyamát.

Az amerikai hatóságok a most őrizetbe vett 34 éves Ilya Lichtensteint és feleségét, a 31 éves Heather Morgant azzal gyanúsítják, hogy megpróbálták tisztára mosni a Bitfinex-támadásból származó bitcoinokat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.