Elsikkasztotta egy Nógrád megyei gyermekotthon lakóinak pénzét az intézményvezető

bűnügy
2022 február 08., 09:19
comments 3

A Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat azzal a 36 éves nővel szemben, aki nem tudott elszámolni az általa vezetett Nógrád megyei gyermekotthon lakóinak ellátását biztosító összeggel, illetve az utógondozott gyerekek apanázsával.

2018 márciusa és áprilisa között közel másfél millió forint volt rábízva, melyet a gyermekotthon működésének biztosítására kellett volna fordítania. Ennek az összegnek a nagyrésze bankszámlára érkezett, onnan 850 ezer forintot vett fel, a pénzt azonban nem a gyerekek ellátására, hanem magára költötte.

Az ő feladata volt az is, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalok utógondozásával járó pénzügyeket intézze: havonta kellett a fiataloknak saját jogán járó juttatások egy részét személyi térítési díjként a gyermekvédelmi szakszolgálat felé befizetni. 2017-ben azonban öt fiatal esetében az előírt összeget nem fizette be, ezzel közel 150 ezer forint kárt okozott nekik.

Az ügyészség közleménye szerint az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN kódot is a nő őrizte, a fiatal számlájáról a nő 2017 novembere és 2018 januárja között többször készpénzt vett fel, illetve többször is a saját dolgait fizette a kártyával. A fiatal megtakarításaiból ezzel 780 ezer forintot élt fel.

Sikkasztás miatt emeltek most vádat ellene. Ha az előkészítő ülésen elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.