Az új-zélandi tüntetők felbátorodtak a kanadai kamionsofőröktől

járvány
2022 február 09., 09:58
comments 2

Második napja folynak a koronavírus-lezárások elleni demonstrációk az új-zélandi parlament előtt, írja a BBC. Kisebb tömeg gyűlt össze Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban a parlament előtt, és eltorlaszolták az utcákat.

Az elmúlt napokban többen is arra figyelmeztettek, hogy az ottawai tüntetés nem maradhat egyedi, lokális jelenség, mert a közösségi platformokon terjedő szándékos és öngerjesztő dezinformációnak köszönhetően máshol is könnyen előfordulhatnak hasonló megmozdulások.

photo_camera Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

Ezt látszik igazolni a két napja tartó új-zélandi, nevét az ottawai tüntetőktől kölcsönző "Konvoj a szabadságért" megmozdulás. A több száz tiltakozó a két éve tartó, szigorú lezárásoknak szeretne véget vetni. A tüntetők elzárták a parlamenthez vezető utakat, de a parlamenti politikusok nem voltak hajlandók érdemben reagálni.

Szerdára a tüntetők száma már csak pár tucatnyira csökkent. "Helytelen lenne a kint látottakat [a tüntetőket] a többség képviseletének tartani." - mondta Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke.

A példátlanul szigorú és sikeres járványkezelésnek köszönhetően az ötmilliós szigetországban a nyilvántartott megbetegedések száma 18 ezer, és eddig összesen 53-an haltak bele a koronavírusba. Az átoltottság jelenleg 77%-on áll, a kormány már a korlátozások lazításáról beszél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.