Letartóztatják a lagzikon edződött polgármestert, aki nagypályás módszerekkel próbálkozott a pályáztatásnál

február 9., szerda 9:00
6

Nyomozók vitték magukkal kedden az otthonából a Csongrád megyei Újszentiván független polgármesterét, Putnik Lázárt, írta kedden az Rtl.hu. A portál megjegyezte azt is, hogy január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az újszentiváni polgármesteri hivatalban.

Putnik Lázár civilben vőfélykedik
Fotó: Putnik Lázár

Szerdán pedig a Szegedi Járási Ügyészség is kiadott egy közleményt, miszerint kezdeményezték a letartóztatását annak a három férfinak, akik egy munkásszálló építése során okoztak 222 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A megalapozott gyanú szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, aminek alapján még ebben az évben 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól.

A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban jelölték meg, 149 millió forint saját forrás megléte mellett.

Csakhogy a polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe pedig egy haveri céget vont be Budapestről, amire azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezésnél számlák kibocsájtásával biztosítsák a támogatási összeg lehívását.A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

Az Rtl úgy tudja, hogy egy önkormányzattal szerződött, külsős pályázatírót is őrizetbe vettek kedden a településen az üggyel kapcsolatban.

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból valósult meg,

a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. Az összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek is átutaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt