Pokoli fordulatot vett Brad Pitt legszimpatikusabb projektje

külföld
2022 február 09., 18:47
comments 21

2005 augusztusában elképesztő erejű pusztítást végzett az Egyesült Államokban a Katrina hurrikán. A természeti katasztrófa 125 milliárd dollárnyi kárt és majdnem kétezer ember halálát okozta. New Orleansban gyakorlatilag az összes út használhatatlanná vált, a rombolás következtében a város tulajdonképpen elvesztette régi arcát. Rengeteg ember veszítette el a tetőt a feje fölül, köztük sokan szegénységben éltek, így teljesen reménytelen helyzetbe kerültek.

Ekkor lépett a színre Brad Pitt, létrehozta a Make It Right nevű alapítványát, és sztárépítészek és hollywoodi celebritások segítségével 109 új otthont építettek fel New Orleans Lower Ninth Ward nevű részén. Amikor a házak elkészültek, óriási, A-listás sztárokkal telepakolt gálán ünnepelték meg, az est házigazdája Ellen DeGeneres volt.

De az akkori öröm helyén már csak keserűség van.

A Guardian arról ír, hogy alig egy évtizeddel az átadás után a házakon a gyors hanyatlás jelei mutatkoztak: vizesedni kezdtek, óriási penészfoltok jelentek meg a falakon, a teraszok rohadni kezdtek. Az elektromos vezetékek hibái miatt többször tűz ütött ki, a vízvezetékekkel is bajok voltak, és kiderült, hogy a házak szellőzése sincs megoldva. A hibákat nem javították ki, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Pitt alapítványa csak csendben lapít, mintha nem is létezne. Voltak olyan házak, amelyeket termeszhangyák tettek lakhatatlanná, és több lakó is arról számolt be, hogy megbetegedtek a lakhatási körülményeik miatt. Ezek miatt néhány háztulajdonos csoportos polgári peres eljárást indított ellenük.

Bard Pitt és a városi tanács tagja, Cynthia Willard-Lewis sajtótájékoztatót tartanak New Orlenasban, a Holy Cross Neighbourhood  szövetség projektjénél 2007. augusztus 21-én.
photo_camera Brad Pitt és a városi tanács tagja, Cynthia Willard-Lewis sajtótájékoztatót tartanak New Orlenasban, a Holy Cross Neighbourhood szövetség projektjénél 2007. augusztus 21-én. Fotó: MARK MAINZ/Getty Images via AFP

Judith Keller 2018-ban urbanisztikai kutatása részeként egy ideig a jótékonyságból felépített házak egyikében lakott. Úgy találta, a helyzet egyre rosszabb. „Bár az épületek egy része még tízéves sincs, az adatok azt mutatják, hogy közülük alig hat maradt viszonylag jó állapotban” - írta tanulmányában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.