Én vagyok az erősebb, üzente egy határozott könyökössel a brit külügyminiszter a flegmának tűnő orosz kollégának

külföld
2022 február 10., 12:26

Oroszország kész rendezni a viszonyát Nagy-Britanniával – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az MTI tudósítása szerint, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta brit hivatali partnerét, Liz Trusst.

Az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy a két ország helyre tudja állítani a kétoldalú együttműködés mechanizmusait és a tárcaközi kapcsolatokat, amelyeket, mint mondta, nem Moszkva kezdeményezésére építettek le. Azt is hangoztatta, hogy az Oroszország elleni fenyegetések és ultimátumok nyelve nem vezet sehová. Lavrov szerint az orosz–brit viszony sokéves mélyponton áll.

Truss abban bízik, hogy moszkvai tárgyalása hozzájárul az európai biztonság megerősödéséhez, és az állandó ENSZ BT-tag Nagy-Britannia képviseletében felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a hidegháborús retorikával, valamint hogy a diplomácia és a NATO-val folytatott párbeszéd útját járja. Mint mondta, Moszkvának az általa aláírt 1994-es budapesti memorandum értelmében tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

photo_camera Liz Truss és Szergej Lavrov barátságosan üdvözli egymást Fotó: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS S/Anadolu Agency via AFP

A szóban forgó memorandumban az Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia garantálta Ukrajna határait, cserébe azért, hogy Ukrajna csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez.

Brit külügyminiszter az MTI összefoglalója szerint 2017 decembere óta nem járt az orosz fővárosban. Akkor a jelenlegi miniszterelnök, Boris Johnson töltötte be ezt a tisztséget. A két ország viszonya az úgynevezett Szkripal-ügy nyomán romlott meg jelentősen.

Truss, aki szerdán érkezett Moszkvába, a Lavrovval folytatott tárgyalását megelőzően felkereste a Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetemet. Itt Viktor Szadovnyicsij rektornak kijelentette, hogy Nagy-Britannia szeretné tapasztalatcsere keretében átvenni az orosz iskolai és egyetemi matematikaoktatás gyakorlatát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.