Felháborodás és társadalmi vita robbant ki Iránban a „becsületgyilkosságokról”

vallás
2022 február 10., 13:46
comments 19

Hatalmas felháborodás és társadalmi vita robbant ki az úgynevezett „becsületgyilkosságokról” Iránban, miután egy férfi lefejezte a 17 éves feleségét az ország délnyugati részén – számolt be az ISNA iráni félhivatalos hírügynökség.

Az Ahvázban élő férfi a hétvégén fejezte le a fiatal feleségét, majd a késsel és a lány fejével a kezében mosolyogva kisétált az utcára. Erről felvételek és fotók is készültek, amik megjelentek a közösségi médiában.

link Forrás

A hírek szerint a lány, akit 12 évesen adtak hozzá a férfihoz, 4 hónapja Törökországba menekült, de az apja rábeszélte, hogy térjen vissza Iránba. Az érkezése után nem sokkal meg is ölte a férje, aki korábban is fenyegetőzött azzal, hogy meg fogja ölni.

Iránban lányok 13, fiúk 15 éves kortól házasodhatnak, a lány apja egy interjúban azt mondta, hivatalos dokumentum tette lehetővé a házasságot, pedig a lány akkor még csak 12 éves volt.

Az iráni ügyészség bejelentette, hogy a férfit és a testvérét letartóztatták, és hamarosan bíróság elé állítják őket. Egyelőre nem tudni, hogy „becsületgyilkosság” vagy emberölés miatt vonják felelősségre őket.

Az eset országos felzúdulást keltett, és bírálatok össztüze zúdult miatta az igazságügyi rendszerre.

Iránban gyilkosságért halálbüntetés is kiszabható, de más a jogi szabályozás abban az esetben, ha a gyilkosságra rokonok között kerül sor a család „méltósága, jó híre és becsülete” nevében. A „becsületgyilkosság” Iránban sokfelé még mindig elfogadott gyakorlat.

photo_camera Fotó: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via AFP

Emellett a hatóságok betiltották a bűncselekményről készült fotók és felvételek közzétételét. Mohammed Dzsafar Montaszeri főügyész az internetet és a közösségi médiát tette felelőssé a történtekért.

A „becsületgyilkosságok” bírálói szerint a férfiaknak nincs joguk dönteni feleségük vagy nőrokonaik életéről, és azt követelik az igazságügyi hatóságoktól, hogy az ilyen eseteket is kezeljék gyilkosságként. (CNN, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.