Kína nem vesz marhahúst Litvániától, amióta barátkozni kezdtek Tajvannal

február 10., csütörtök 13:48
4

A litván marha behozatalának felfüggesztéséről szóló döntést - amit a kínai vámszolgálat tett közzé szerdán - Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni, csak arra szólította fel a litván vezetést, hogy orvosolja hibáit, és térjen vissza ez egy Kína elvéhez.

A kínai vámszolgálat nem fűzött indoklást a behozatali korlátozásról hozott döntéshez. Hasonló intézkedést jellemzően olyankor alkalmaznak, ha a húsáru származási helyéről az állatállományt sújtó járványt jelentenek, de Litvánia nem jelentett ilyesmit a közelmúltban.

Legelésző litván marhák 1973-ban Fotó: ROMAN DENISOV/Sputnik via AFP

Kína és Litvánia viszonya azután romlott meg, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait Tajvannal, amit Kína még mindig a saját területének tekint.

Tajvan novemberben nyitotta meg Vilniusban saját nevét viselő képviseleti irodáját. A kínai külügyminisztérium akkor azzal fenyegette meg Litvániát, hogy „megfizet majd azért, amit tett”.

A kínai vezetés még augusztusban szólította fel Litvániát, hogy fokozza le a kínai fővárosban állomásozó külképviseletét, és hívja vissza nagykövetét. Ezzel egy időben Kína is visszahívta a Litvániában állomásozó nagykövetét.

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében eljárást kezdeményezett Kínával szemben a Litvániát érintő diszkriminatív kereskedelmi korlátozásai miatt. Az ügyben az Egyesült Államok és Ausztrália után hétfőn az Egyesült Királyság is támogatásáról biztosította az EU-t. A kínaiak tagadják a Litvániával szemben alkalmazott gazdasági kényszerítésről szóló vádakat. Csao keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Kína folyamatosan betartja a WTO szabályait.

Tajvan mindeközben igyekszik növelni a litván áruk importját. A Taiwan News szerint Tajvan decemberben mintegy 24 ezer üveg rumot vásárolt Litvániától a kínai szankciók ellensúlyozására hivatkozva. (Politico/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt