Korlátozzák a felvételek készítését a román parlamentben

külföld
2022 február 10., 09:26

Elfogadta a román parlament azt a házszabály-módosítást, ami jelentősen korlátozza a parlamenti közvetítéseket. A határozat megtiltja, hogy a képviselőház által biztosított közvetítésen kívül bármilyen más módszerrel felvételt lehessen készíteni a plénum, a házbizottság, a frakcióvezetői bizottság és a szakbizottság üléseiről, írja a Transindex.

A képviselők csak saját frakciójuk számára kijelölt helyről közvetíthetnek vagy vehetnek fel videót. A szabályzat tiltja a molinók kihelyezését az üléseken, továbbá a fizikai és szóbeli agressziót, az agresszív gesztusok használatát, a bekiabálást, sértegetést és rágalmazást.

A módosítást a PSD, a PNL és az RMDSZ képviselői nyújtották be, miután George Simion, az AUR társelnöke ordibálva ragadta nyakon a román energiaügyi minisztert.

George Simion tavaly januárban egy az egészségügyi minisztérium elleni tüntetésen Bukarestben.
photo_camera George Simion tavaly januárban egy az egészségügyi minisztérium elleni tüntetésen Bukarestben. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

„Felelősségem teljes tudatában mondom, hogy nem fogom betartani az új szabályt. Továbbra is élőben közvetítem az üléseket a Facebookon, hogy láthassák az emberek a sok aljasságot, ami a képviselőházban történik” - mondta Simion.

A szabályszegőket először kiutasítják az ülésteremből, majd sorozatos szabálysértés után 50 százalékos juttatás-megvonás jár.

Szerdán a Transindex hat civil szervezetről számolt be, akik közösen foglaltak állást a módosításról. „Az erőszakos populizmussal szemben a Parlament még átláthatatlanabbá akar válni. A Parlamentben a filmezés és a transzparensek elhelyezésének tilalma a szólásszabadság korlátozása” - olvasható a közleményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.