Korlátozzák a felvételek készítését a román parlamentben

február 10., csütörtök 9:26
1

Elfogadta a román parlament azt a házszabály-módosítást, ami jelentősen korlátozza a parlamenti közvetítéseket. A határozat megtiltja, hogy a képviselőház által biztosított közvetítésen kívül bármilyen más módszerrel felvételt lehessen készíteni a plénum, a házbizottság, a frakcióvezetői bizottság és a szakbizottság üléseiről, írja a Transindex.

A képviselők csak saját frakciójuk számára kijelölt helyről közvetíthetnek vagy vehetnek fel videót. A szabályzat tiltja a molinók kihelyezését az üléseken, továbbá a fizikai és szóbeli agressziót, az agresszív gesztusok használatát, a bekiabálást, sértegetést és rágalmazást.

A módosítást a PSD, a PNL és az RMDSZ képviselői nyújtották be, miután George Simion, az AUR társelnöke ordibálva ragadta nyakon a román energiaügyi minisztert.

George Simion tavaly januárban egy az egészségügyi minisztérium elleni tüntetésen Bukarestben. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

„Felelősségem teljes tudatában mondom, hogy nem fogom betartani az új szabályt. Továbbra is élőben közvetítem az üléseket a Facebookon, hogy láthassák az emberek a sok aljasságot, ami a képviselőházban történik” - mondta Simion.

A szabályszegőket először kiutasítják az ülésteremből, majd sorozatos szabálysértés után 50 százalékos juttatás-megvonás jár.

Szerdán a Transindex hat civil szervezetről számolt be, akik közösen foglaltak állást a módosításról. „Az erőszakos populizmussal szemben a Parlament még átláthatatlanabbá akar válni. A Parlamentben a filmezés és a transzparensek elhelyezésének tilalma a szólásszabadság korlátozása” - olvasható a közleményben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt