Több mint százéves fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség alagsorában zajló ásatáson

Történelem
február 11., 15:20

Középkori sírok feltárása közben elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Magyar Nemzeti Múzeum régészei a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson - írja a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede a Facebook-oldalán.

A tűzszerész alakulat egyik altisztje a helyszínen megállapította, hogy “három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő”. A hatvan darab lövedéket az egykori tulajdonosok újságpapírba csomagolták. Azt írják, hogy a lapok elmállottak a földben, így már nem lehet ezeken összefüggő szövegrészeket olvasni.

A talált fegyvereket csomagolásán viszont jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve, így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel együtt a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjébe, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök. Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt