16 hónap börtönt kapott az oklahomai nő, amiért megölték a fiát

külföld
2022 február 12., 07:47
comments 21

16 hónapnyi börtönre ítélte egy oklahomai bíróság a 29 éves Rebecca Hogue-ot, mert partnere megölte a nő fiát. Az esküdtek eredetileg életfogytigalni börtönt javasoltak, de a bíró 16 hónapra enyhítette a büntetést, amiből csak 13-at kell leülnie, mert 3 hónapot már töltött börtönben. Mindezt úgy, hogy a nőnek nem volt része a gyereke halálában, ő ugyanis akkor épp 12 órás műszakban dolgozott.

A nő Ryder nevű 2 éves fiát 2020 január elsején találták holtan a család otthonában, és később kiderült az is, hogy a gyerek halálát ütés okozta. Rebecca Hogue partnerét nem találták otthon, a férfi holtteste napokkal később került elő a közeli Wichita-hegységben, ahol öngyilkos lett. Holtteste mellett egy fa kérgébe a „Rebecca ártatlan” szavakat véste. A fáról készült fényképet azonban nem mutatták meg az esküdteknek, hiszen nem feltétlenül bizonyító erejű a nyomozóhatóság véleménye szerint.

Rebecca Hague és gyereke
photo_camera Rebecca Hogue és gyereke

Rebecca Hogue-ot azért ítélték el, mert az oklahomai törvények szerint ha egy szülő nem védi meg a gyerekét a bántalmazástól, akkor az elkövetővel azonos büntetés róható ki rá. A szabályozást régóta támadják törvényhozók és civilszervezetek is, mindeddig azonban nem törölték el.

Az anya vallomása szerint ő a gyereke halála napjáig nem vette észre, hogy partnere bántalmazza a fiút, de visszagondolva, a bűntény előtti hetekben látott rajta kisebb sérüléseket. A tárgyaláson azt mondta, nagyon szerette a fiát és nagyon büszke volt rá, az egyetlen vigasza, hogy tudja, a Mennyben van, és bántalmazója soha többé nem férkőzhet a közelébe.

A bíró a tárgyaláson elmondta, azért enyhíti a Hogue-ra az esküdtek által kért büntetést, mert látja, hogy a nő „nem szörnyeteg” és nem érdemli meg, hogy börtönben kelljen meghalnia. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.