Róna Péter az ellenzék államfőjelöltje

február 14., hétfő 11:19
51

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelöli a márciusi elnökválasztáson - írja az Egységben Magyarországért közleménye.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd” – idézi a közlemény Márki-Zay Pétert.

Róna 56-os emigráns magyar. Az Egyesült Államokban élt, sikeres bankárkarrier után jött haza 1990-ben. Az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeként és a párt programírójaként tevékenykedett az LMP-ben.

Róna még LMP-s politikusként. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Néhány napja Márki-Zay Péter még azt mondta, Iványi Gábort kérné fel jelöltnek. Az akkori információk szerint az ő személyét a Jobbik nem támogatta.

Kevesebb mint egy hónap múlva dönt a parlament Áder János utódjáról. Már a szavazás első fordulójában eldönthetik a kormánypártok a versenyt, hisz a várakozások szerint kétharmados többséggel meg is választják majd Novák Katalint, a Fidesz és a KDNP jelöltjét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt