Djokovic: Nem vagyok oltásellenes, de inkább feláldozok trófeákat, mint hogy beoltassam magam

sport
2022 február 15., 08:04

Ausztráliai botránya óta először szólalt meg érdemben Novak Djokovic, a férfi tenisz világranglista vezetője a BBC-nek adott exkluzív interjújában. Djokovic azt állította, hogy nem tagja az oltásellenes mozgalomnak, de támogatja az egyén döntési szabadságát a témában. Amikor a BBC újságírója azt kérdezte tőle, hogy a vakcinakérdésben elfoglalt álláspontja miatt kész lenne-e lemondani az indulásról olyan Grand Slam tornákon, mint a wimbledoni bajnokság vagy a francia nyílt bajnokság, minden idők egyik legjobb teniszezője ezt válaszolta:

“Igen, ezt az árat kész vagyok megfizetni.”

Djokovic a BBC-nek azt mondta, hogy az Ausztrál Openre való elutazása előtt olyan alapon szerezte meg az orvosi felmentést az országba való belépéshez, hogy nem sokkal korábban átesett a covidon.

“Soha nem voltam az oltások ellen” - szögezte le a játékos, aki inkább nem lesz a valaha volt legsikeresebb teniszező, mint hogy beoltsák. Djokovic megerősítette, hogy gyerekként megkapta a kötelező oltásokat, de mindig támogatta, hogy az ember szabadon eldönthesse, mit visz be a szervezetébe.

A teniszező azt mondta, hogy reméli, egyes tornákon változni fognak az indulás feltételei, még sok évig aktív játékos maradhat. Ugyanakkor megerősítette, hogy inkább lemond a lehetőségről, hogy statisztikailag is minden idők legnagyobb férfi teniszezőjévé váljon, ha ennek a kötelező oltás a feltétele. Amikor visszakérdeztek, hogy miért, a szerb sportoló ezt válaszolta:

“Mert a saját testemről hozható döntések elvei fontosabbak, mint bármilyen cím vagy mint bármi más. Amennyire csak lehetséges, egy hullámhosszon szeretnék lenni a testemmel.”

Djokovic azt fejtegette, hogy mindig is gondosan foglalkozott a jóllétével, az egészségével és a táplálkozásával, és hogy a mostani döntésében részben az is befolyásolta, hogy milyen pozitív eredményeket ért el a sportban a táplálkozása és az alvási szokásai megváltoztatásával.

A csapongó beszélgetés során Djokovic, miután többször leszögezte, hogy bármiről lemond, de nem oltakozik, egy ponton arról beszélt, hogy “nyitott marad” arra, hogy a valamikori jövőben beoltsák, mert “mindannyian a lehető legjobb megoldást keressük ahhoz, hogy véget vethessünk a covidnak.” Ő pedig állítása szerint “soha nem volt az oltakozás ellen”, és megérti, hogy óriási globális erőfeszítéseket tesznek a járvány ellen."

Djokovic 2020 júniusában privát tenisztorna-sorozatot szervezett a Balkánon Adria Tour néven, éppen azt bizonyítandó, hogy felesleges az óvatoskodás, és a járvány ellenére változatlanul folytatódhat az élet. A torna Belgrádban indult, bármiféle távolságtartás vagy biztonsági intézkedés látványos hanyagolásával. A bizonyítás a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy Djokovic és a felesége is megfertőződtek, egy rakás résztvevővel, újságíróval és nézővel együtt, az egész eseményből pedig olyan szuperfertőző góc lett, hogy a sorozatot a második állomáson, a horvátországi Zadarban le kellett fújni. Olyan izmos fertőzési gócot hoztak létre, hogy a lefújt torna után a hatóságok változtattak a horvátországi beutazási szabályokon, Djokovic pedig kénytelen volt nyilvánosan elnézést kérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.