Trudeau országos szükségállapotot hirdetett, ilyen fél évszázada nem történt Kanadában

külföld
2022 február 15., 05:48
comments 5
photo_camera Fotó: ED JONES/AFP

Országos szükségállapotot hirdetett ki Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök a szövetségi főváros, Ottawa belvárosát hetek óta lebénító kamionos tiltakozás miatt. A jogszabály lehetőséget ad a szövetségi kormánynak, hogy kikényszerítse a blokád alá vont határátkelők újranyitását, és véget vessen az Ottawát túszul ejtő, nagyjából 400 kamionos tiltakozásának, ami lehetetlenné teszi a közlekedést és bénítja a helyi gazdaságot.

Trudeau a lépés bejelentésekor az eddigi legkeményebb hangot ütötte meg a tiltakozással kapcsolatban, ami az Amerikába ingázó kamionosok kötelező oltása elleni demonstrációnak indult, majd átcsapott az összes járványügyi korlátozás elleni tüntetésbe, amihez egyre szélsőségesebb csoportok csatlakoztak.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a tiltakozás törvénytelenül zár el lakónegyedeket, zavarja a lakosságot, miközben lehetetlenné teszi a helyi gazdaság normális működését. “Ez nem békés tüntetés” - fogalmazott - “és nem engedjük, hogy folytatódjanak az illegális és veszélyes tevékenységek”. Trudeau hangsúlyozta, hogy nem volt hová hátrálni, nem maradt más lehetősége, mint a rendkívüli állapot életbe léptetése. A miniszterelnök közölte, hogy a békés tüntetést és a szólásszabadságot nem fogja korlátozni, de

“Itt az idő hazamenni.”

Trudeau is azért hangsúlyozta, hogy önkorlátozással fog élni, mert a rendkívüli állapotról szóló jogszabály elméletben igen erős jogosítványokat ad a kormánynak, amely alapvető szabadságjogokat korlátozhat a közrend helyreállítása végett, betilthatja például a nyilvános gyűléseket vagy korlátozhatja az országon belüli szabad mozgást. De a miniszterelnök többször is megismételte, hogy nem fognak alapjogokat korlátozni.

A törvény szerint a kormány bármikor elrendelheti a rendkívüli állapotot, de ezt a parlamentnek azt egy héten belül jóvá kell hagynia.

Trudeaut a válság során eddig inkább azért kritizálták, hogy nem volt elég határozott, például amikor a tiltakozók egy hétnél is tovább tartottak elfoglalva egy kulcsfontosságú határátkelő hidat. Voltak, akik ott a hadsereg bevetését hiányolták.

A végső döntéshez az adhatta a lökést, hogy a kanadai rendőrség 11 embert tartóztatott le Alberta tartományban, akik egy kisebb határátkelőt tartottak elfoglalva és akiknél komoly tűzfegyverarzenált, többek között 13 puskát, pisztolyokat és macsetéket találtak. A szélsőséges csoport arra készült, hogy tűzharcban védi meg az elfoglalt átkelőt, de végül sikerült ártalmatlanítani őket.

(via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.