Árulásért felfüggesztette a szóvivőjét a francia Nemzeti Tömörülés

külföld
2022 február 16., 19:16
comments 1

A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés felfüggesztette elnökválasztási szóvivői posztjáról Nicolas Bay alelnököt, mondván: bizalmas információkat adott át a rivális szélsőjobboldali elnökjelölt, Eric Zemmour jobboldali publicista stábjának. Nicolas Bay válaszul feljelentést tett rágalmazásért.

Rég nem beszéltek

A nyugat-franciaországi Normandia regionális tanácsában a Nemzeti Tömörülés frakcióját vezető, országosan ismert politikus, EP-képviselő már jó ideje nincs beszélő viszonyban a párt államfő-jelöltjével, Marine Le Pennel. Az is köztudott róla, hogy az elnökjelölt unokahúgához, a párt konzervatív szárnyához tartozó Marion Maréchalhoz áll közel.

„Azt kértem a Nemzeti Tömörülés végrehajtó bizottságának értekezletétől, hogy adjon őszinte, és ne csak szükséges, hanem sürgős magyarázatot is. A vezetés nem söpörheti a szőnyeg alá a jelenlegi válságot” – írta a Twitteren Nicolas Bay, miután pár órával korábban Marine Le Pen „belső szabotázsról” beszélt, és elítélte a pártjában történt sorozatos „árulásokat”.

Nyilvánosan jelezte, hogy átállna

Nicolas Bay EP-képviselő és a Nemzeti Tömörülés vezetőségének tagja nyilvános jelezte, hogy Eric Zemmour csapatához kíván csatlakozni, ezért a párt kedden felfüggesztette minden tisztségből és Marine Le Pen elleni szabotázzsal vádolta meg, amit a képviselő tagadott.

„Bizonyítékunk van arra, hogy Nicolas Bay, kihasználva a jelenlétét a kampány vezetőségében, hónapok óta stratégiai és bizalmas információkat ad át közvetlen riválisunknak, Eric Zemmournak” – írta a Nemzeti Tömörülés vezetősége a mozgalom vezetőinek. „Ez a teljesen immorális magatartás valóságos szabotázsként értelmezhető” – írta a pártvezetés, ami sürgősen felfüggesztette a kampányszóvivői posztjáról és minden egyéb tisztségéből Nicolas Bayt.

photo_camera Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

A párt volt alelnöke jelezte a BFM hírtévében, hogy a rendőrségen tesz feljelentést rágalmazásért a párt ellen. Nicolas Bay úgy vélte, „durva vádaskodás” áldozata.

Macron vezet

Az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek felmérése szerint Emmanuel Macron továbbra is legyőzné mindhárom esélyes jobboldali jelöltet (Marine Le Pent, Valérie Pécresse-t és Eric Zemmourt) az elnökválasztás második fordulójában, ha most tartanák a választást.

Alig 53 nappal az elnökválasztás első fordulója előtt a felmérés szerint az elnök az első fordulóban a szavazatok 24 százalékára számíthat, ez egy ponttal kevesebb, mint az előző méréskor. Második helyen a Nemzeti Tömörülés államfő-jelöltje, Le Pen áll 15 százalékos támogatottsággal, ami 0,5 százalékos visszaesést jelent, a 14 százalékon álló jobbközép jelölt, Valérie Pécresse és a 13,5 százalékos támogatottsággal rendelkező Eric Zemmour publicista előtt.

Ha a második fordulóban Valérie Pécresse lenne az elnök kihívója, Emmanuel Macron 58 százalékkal győzne a friss felmérés szerint, a Köztársaságiak jelölte pedig 42 százalékot érne el. Ha Marine Le Pen jutna be a második fordulóba, 57 százalékot kapna Macron, Le Pen pedig 43 százalékot érne el. Eric Zemmourral szemben Macron 64 százalékos támogatottságra számíthatna, a publicista pedig a szavazatok 36 százalékát szerezné meg. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.