Életveszélyes viharokra figyelmeztetnek a német hatóságok

időjárás
2022 február 16., 15:46
comments 2

Egymás után két viharfront is eléri Németországot, az orkánerejű szél életveszélyes lehet, és akár tornádók is keletkezhetnek – jelentette a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió a hatóságok figyelmeztetései alapján.

1. Ylenia

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az Ylenia nevű viharfront este érkezik északnyugat felől, és 120-140 km/órás széllökésekkel vonul át az ország északi része felett. Csütörtök délutánig tombol majd, a tengerparton vihardagállyal fenyeget, a belső területeken kitéphet fákat, felkaphat tárgyakat, megrongálhat tetőszerkezeteket, vezetékeket.

A néha nagyon hirtelen jelentkező széllökések a közlekedést is akadályozhatják, de nemcsak az utazást, hanem „általában a szabadban tartózkodást is érdemes kerülni, amennyire csak lehetséges” – közölte a DWD.

2. Zeynep

Az Ylenia után pénteken a Zeynep nevű légköri képződmény következik. Ez „egy úgynevezett gyorsan mozgó vihar, azaz kicsi és a felsőbb légköri áramlással együtt nagyon gyorsan mozgó ciklon, aminek az előrejelzése hagyományosan bizonytalanabb, mint a nagy orkánoké” – írják.

Azt viszont biztosra teszik, hogy a vihar eléri Németországot, csak nem világos, hogy pontosan hol és milyen szélerősséggel, de az orkánerejű széllökések veszélye „nagyon is valós”, legalábbis regionálisan és különösen az ország északi része felett.

Felkészülnek

Az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában csütörtökre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban. Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban a hatóságok azt kérik, hogy délutántól mindenki igyekezzen távol maradni az épületektől, fáktól, állványzatoktól, nagyfeszültségű távvezetékektől, és figyeljen a lehulló ágakra. A legokosabb otthon maradni, és zárva tartani az ajtókat és ablakokat – tanácsolják a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.

A legnagyobb fővárosi parkot, a 198 hektáros Tiergartent is magában foglaló berlini kerület, Mitte önkormányzata külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy kerülni kell a fás területeket. „A parkokban és zöldterületeken tartózkodó embereket életveszély fenyegeti” – írták. Az óvintézkedések között arról is rendelkeztek Berlinben, hogy csütörtökön mindkét állatkertet zárva tartják. Pénteken újra fogadják majd a vendégeket, ha nem keletkeznek komolyabb károk – jelentette az RBB.

Bad Neuenahr-Ahrweiler 2021. július 16-án
photo_camera Bad Neuenahr-Ahrweiler 2021. július 16-án Fotó: Christof Stache/AFP

Nyugat-Európában és azon belül Németországban tavaly évtizedek óta nem látott, több száz halálos áldozattal járó viharok és árvizek pusztítottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.