1000 milliárdba kerül a Fidesz választási osztogatása

POLITIKA
2022 február 17., 16:03
Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott itt épp szavakat osztogat
photo_camera Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott itt épp szavakat osztogat Fotó: Nemes Robert / Nyitrai Zsolt Facebook

Továbbra is kapni a Figyelő című gazdasági hetilapot - derült ki az MTI csütörtöki híradásából, interjút adott ugyanis az egykor nívós, később Schmidt Máriához került, majd a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba olvasztott magazinnak Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Ebben az interjúban Nyitrai arról beszélt, hogy nagyjából 1000 milliárd forintba kerülnek az épp választási kampányra eső februári jóléti intézkedések, azaz

  • a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadása,
  • a szülők személyi jövedelem adójának (szja) visszatérítése
  • és a rendőrök, katonák fegyverpénze.

Az interjúban Nyitrai azt mondta, hogy az Orbán-kormány most visszaadta a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal korábban elvett. (Amit viszont az interjúban Nyitrai nem mondott el, hogy az intézkedést 2003-ban a Medgyessy-kormány vezette be a Fidesz ellenszavazatai mellett, és a 2008-as világgazdasági válság nyomán szüntették meg.)

Nyitrai hozzátette, hogy a nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, mert az Orbán-kormány megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, és négyszer fizettek nyugdíjprémiumot.

Az infláció más kérdés, tért vissza erre a pontra a beszélgetés későbbi pontján Nyitrai, mert „ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz.”

A fideszes politikus kalkulációi szerint a tizenharmadik havi nyugdíjat 2,5 millióan kapták meg, ami több mint 200 milliárd forintba került. Azért a sorok között ki lehetett érezni, hogy olyan nagyon nem biztos abban a kormány, hogy ez tartható is lesz, Nyitrai azt mondta legalábbis, hogy „arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon.”

A kormány szja-visszatérítése által kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ami Nyitrai szerint 610 milliárd forintot jelent.

A rendőrök, katonák számára biztosított hathavi fegyverpénzt több mint 70 ezren kapták meg, ez 200 milliárd forint.

Nyitrai, aki kritizálta a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány család- és pénzügypolitikáját, méltatta az Orbán-kabinet gyors és határozott döntéseit, amiket a lakosság védelmében hozott meg, így a rezsidíjakat, a benzinár és egyes alapvető élelmiszerek árának befagyasztását, továbbá a kamatstopot. Hogy ezek az intézkedések milyen mértékben károsították meg az érintett szektorokat, azt a költségvetési elvonásokkal ellentétben nem számolta ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.