A doppingbotrányba keveredett Valijeva teljesen szétesett a döntő kűrjében

sport
2022 február 17., 16:11

Az orosz Anna Scserbakova nyerte a női műkorcsolyázók versenyét a pekingi téli olimpián, míg doppingbotrányba keveredett 15 éves honfitársa, a csütörtöki kűrt élről kezdő Kamila Valijeva nem bírta a nyomást, még a dobogóról is lecsúszott.

Második helyen a szintén orosz Alekszandra Truszova, a harmadikon pedig a japán Szakamoto Kaori végzett.

Az esélyesek közül először a csapattal első helyezett, világ- és Európa-bajnoki harmadik Truszova lépett jégre, aki negyedik volt a rövidprogramban. A négyfordulatos királynőnek (Quadra Queen) is nevezett műkorcsolyázó a kűrben ötször próbálkozott négyfordulatos ugrással, ebből három tökéletesre sikeredett, de egyszer sem esett el, így pályafutása legjobb pontszámát kapta az előadására, melynek köszönhetően 251,73 ponttal átvette a vezetést.

Következett Szakamoto, aki csapatban harmadik, az előző olimpián pedig ötödik volt. Neki nem szerepelt négyfordulatos ugrás a programjában, viszont nyolc darab triplájában nem hibázott, valamint remek összhangban korcsolyázott a zenéjével. Szakamoto a kűrben szezonbeli legjobbját, összesített pontszámát tekintve (233,13) pedig egyéni legjobbját érte el.

A rövidprogram után második, tavaly világbajnok Scserbakovának - aki szintén részese volt a pekingi csapatsikernek - két négyfordulatos ugrása hibátlan volt, és végig sugározott róla a magabiztosság. Mivel a 17 éves műkorcsolyázónak a programja technikailag is erősnek bizonyult, ráadásul nem is hibázott, így átvette a vezetést 255,95 pontjával.

Hátra volt még a januári Európa-bajnokságon aranyérmes Valijeva, aki a keddi rövidprogram után az élen állt, és az volt a kérdés, hogy elviseli-e a doppingesete miatt ránehezedő lelki nyomást. Már a Ravel Bolerójára előadott szabadkorcsolyázás elején bemutatott ugrásai sem voltak hibátlanok, az első triplájánál letenyerelt, a második négyfordulatosánál megbillent, a következőnél pedig elesett. Később volt egy újabb megbillenése. A produkciója végén nagyot legyintett, aztán arcát a tenyerébe temette, és látszódott, erősen küzd, hogy visszatartsa a könnyeit, mert érezte, ez kevés lesz az aranyéremhez. Végül 224,09 pontja csak a negyedik helyre volt elegendő, azaz a dobogóra sem fért fel, így viszont az első három már Pekingben megkaphatja medáljait.

A Fővárosi Fedett Stadion közel 4000 fős közönségétől ugyanakkor nagy tapsot kapott.

Valijeváról a múlt héten derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át - az oroszok megnyerték a viadalt -, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

A csapatversenyben Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is a legjobb volt a mezőnyben, azaz nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.

Eredmények:
Műkorcsolya, nők, olimpiai bajnok:
Anna Scserbakova (Orosz Olimpiai Bizottság) 255,95 pont
2. Alekszandra Truszova (Orosz Olimpiai Bizottság) 251,73
3. Szakamoto Kaori (Japán) 233,13

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.