A pekingi téli olimpia szóvivője szerint hazugság az ujgur kényszermunka

olimpia
2022 február 17., 12:54
comments 13

Az olimpiai játékok szóvivője, Jen Csia-Zsung (Yan Jiarong) egy rövid csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy „Csak egy Kína van”, illetve, hogy hazugság, hogy Hszincsiang tartományban kényszermunkára fognák az ujgur kisebbséget - írja a BBC.

photo_camera Fotó: XUE YUGE/Xinhua via AFP

Mindezt azután mondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivőjét, Mark Adamset kérdezték Tajvan részvételéről a vasárnapi záróünnepségen. Jen erre reagálva mondta, hogy „Csak egy Kína van”. Később, amikor egy a NOB-hoz intézett kérdést a Hszincsiangban gyártott textilek felhasználásáról, közbevágott, és kijelentette, hogy „az «úgynevezett» kényszermunka Hszincsiang tartományban” szándékosan terjesztett hazugság.

Emberi jogi szervezetek azzal vádolnak ruházati cégeket, melyek Hszincsiangban készülő textilt használnak, hogy nem törődnek vele, hogy ott semmibe veszik az ujgur kisebbség jogait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.