Júliustól újra lehet valaki szlovák-magyar állampolgár, de csak öt év után

február 17., csütörtök 5:57

Bár a szlovák parlament lazított a 2010-ben hozott, szigorú állampolgársági törvényen, továbbra sem vehető fel feltételek nélkül más ország állampolgársága, tehát nehéz kettős, így szlovák magyar állampolgárságot is szerezni - erről a Paraméter ír.

A most hozott lazítás szerint öt év külföldi tartózkodás szükséges ahhoz, hogy fel lehessen venni egy másik állampolgárságot is anélkül, hogy buknák a szlovák állampolgárságot. A három kisebbségi szlovákiai magyar pártból létrejött Szövetség (szlovákul Aliancia) alkotmányellenesnek tartja a döntést, és csak azt tartja elfogadhatónak, ha visszatérnek a 2010 előtt állapotokhoz. A párt azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A kettős állampolgárság lehetőségét még a Fico-kormány idején szüntették meg, vélhetően azért, mert a magyar kormány lehetővé tette, hogy azok a szlovákok, akiknek magyar felmenői vannak, lényegében minden feltétel nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot.

Talaj menti köd a felvidéki Óbást közeléből fotózva 2018. október 6-án. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt