Közel százan meghaltak földcsuszamlás miatt egy brazil városban

február 17., csütörtök 6:25

Az özönvízszerű esőzéseket követő hirtelen áradások és földcsuszamlások miatt közel százan meghaltak Brazíliában, Petrópolis városában, ahol a sáros víz autókat sodort el és házakat rombolt le.

Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

A kutató- és mentőcsapatok most a sárban keresik a további túlélőket. Eddig 24 embert sikerült kimenteni a sárból, a földcsuszamlásnak eddig 94 halálos áldozata van, 35 embert egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

Claudio Castro, a közeli Rio de Janeiro kormányzója azt mondta, „a helyzet majdnem olyan, mint egy háború. Póznákról lógó autók, felborult autók, még mindig sok sár és víz”.

Petrópolisra pár óra alatt zúdult egy hónapnyi eső, az áradás otthonokat és üzleteket tett teljesen tönkre, az egyik legsúlyosabban érintett városrészben 80 házat rombolt le a földcsuszamlás.

Fotó: FABIO TEIXEIRA/Anadolu Agency via AFP

Közel 300 embert iskolákban és menedékhelyeken szállásoltak el, a jótékonysági szervezetek most adományokat gyűjtenek számukra: matracokat, ruhákat, ételt és maszkokat.

A város polgármestere szükségállapotot hirdetett, Jair Bolsonaro elnök pedig, aki épp Oroszországba készül – de közben útba ejti Magyarországot is –, azt mondta, azonnali segítséget szervez az áldozatoknak.

Petrópolist és a környéket legutóbb 2011 januárjában sújtotta hasonló vihar, akkor több mint 900 ember halt meg az áradások és földcsuszamlások miatt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt