Közel százan meghaltak földcsuszamlás miatt egy brazil városban

katasztrófa
2022 február 17., 06:25

Az özönvízszerű esőzéseket követő hirtelen áradások és földcsuszamlások miatt közel százan meghaltak Brazíliában, Petrópolis városában, ahol a sáros víz autókat sodort el és házakat rombolt le.

photo_camera Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

A kutató- és mentőcsapatok most a sárban keresik a további túlélőket. Eddig 24 embert sikerült kimenteni a sárból, a földcsuszamlásnak eddig 94 halálos áldozata van, 35 embert egyelőre eltűntként tartanak nyilván.

Claudio Castro, a közeli Rio de Janeiro kormányzója azt mondta, „a helyzet majdnem olyan, mint egy háború. Póznákról lógó autók, felborult autók, még mindig sok sár és víz”.

Petrópolisra pár óra alatt zúdult egy hónapnyi eső, az áradás otthonokat és üzleteket tett teljesen tönkre, az egyik legsúlyosabban érintett városrészben 80 házat rombolt le a földcsuszamlás.

photo_camera Fotó: FABIO TEIXEIRA/Anadolu Agency via AFP

Közel 300 embert iskolákban és menedékhelyeken szállásoltak el, a jótékonysági szervezetek most adományokat gyűjtenek számukra: matracokat, ruhákat, ételt és maszkokat.

A város polgármestere szükségállapotot hirdetett, Jair Bolsonaro elnök pedig, aki épp Oroszországba készül – de közben útba ejti Magyarországot is –, azt mondta, azonnali segítséget szervez az áldozatoknak.

Petrópolist és a környéket legutóbb 2011 januárjában sújtotta hasonló vihar, akkor több mint 900 ember halt meg az áradások és földcsuszamlások miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.