Megszületett a magyar Wikipédia ötszázezredik szócikke

ÉLET
2022 február 17., 10:41
comments 1

Publikálták a félmilliomodik szócikket a magyar Wikipédián csütörtök hajnalban. A mérföldkőnek számító bejegyzés a diplomata Szarka Károly pályafutásáról szóló rövid összefoglaló.

Reggel óta már születtek újabb szócikkek, aktuálisan 500022-nél tart a magyar Wiki.
photo_camera Reggel óta már születtek újabb szócikkek, aktuálisan 500 022-nél tart a magyar Wiki

Bár a magyar változat csak a huszonhatodik a Wikipédiák közt, mégis a legnagyobb magyar nyelvű lexikon. Révai nagylexikona a 230 ezer, a Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon a maga 150 ezer címszavával nyomába se ér a bárki által szerkeszthető, folyamatosan ellenőrzött webes enciklopédiának. Csak a magyar változatot durván tízmillió eszközről látogatják, illetve havi százmillió cikket nyitnak meg.

A 2003-ban indult netes enciklopédia mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált. Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják az életüket Wiki nélkül, azonban sokan felhívják a figyelmet arra, hogy az oldal nem mindig a legmegbízhatóbb forrás, és amíg egy gimnáziumi biológia kiselőadásra talán még megbocsátható bűn onnan tájékozódni, azért honvédelmi miniszterként nem árt, ha kicsit jobban elmélyed az ember. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.