Ellopták a nemrég letartóztatott kolumbiai drogbáró, Otoniel kihallgatásáról készült felvételeket

február 20., vasárnap 18:01
1

Ismeretlen tettesek ellopták a letartóztatásban lévő kolumbiai drogbáró, Otoniel kihallgatása során készült felvételeket, az interjúhoz használt digitális rögzítő-berendezéseket és egy számítógépet - közölte az ország Igazságügyi Bizottsága szombaton. Egy csapat tolvaj pénteken tört be a bizottságnak dolgozó nyomozó, Eduardo Andres Celis Rodriguez házába. Szerda este Rodriguez és Alejandro Valencia Villa parancsnok kérdezték ki a drogbárót és felvették a vallomását.

Otoniel rendőrségi fotója az elfogásakor. Fotó: -/AFP

Otonielt, polgári nevén Dairo Antonio Úsugát októberben fogták el egy óriási, összehangolt akcióban, ő az ország legkeresettebb és legrettegettebb kábítószerkereskedője, a Clan del Golfo bűnszervezet vezetője. A kábítószerkereskedelem mellett rendőrök meggyilkolásával, kiskorúak toborzásával, és gyermekek szexuális molesztálásával vádolják.

A lopás mindössze egy nappal azután történt, hogy az Igazságügyi Bizottság garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy folytatni tudja Otoniel kihallgatását. A rendőrség ugyanis félbeszakította a drogbáró csütörtöki meghallgatását, melyen ők is részt vettek, arra hivatkozva, hogy információik szerint szökni készül. Az Igazságügyi Bizottság titoktartásra szólította fel a rendőrséget, és arra, hogy meg kell őrizni az interjún részt vevők biztonságát.

A lopás hírére az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának kolumbiai irodája felszólította az országot, hogy „tegyen azonnali és sürgős lépéseket” a bizottság munkájának védelme érdekében. „A Bizottságnak alapvető szerepe van az áldozatok jogainak, különösen az igazsághoz való jogának kielégítésében, ezért nélkülözhetetlen az autonómiája és függetlensége” - közölték.

Ivan Duque elnök kormánya jelezte, hogy Usugát hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak, ahol kábítószer-kereskedelem vádjával keresik. (DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt