Márki-Zay továbbra is számít Király Júlia munkájára az „árnyékkormányában”

POLITIKA
2022 február 20., 21:44
comments 12

Szombaton szépen végigfutott mindenhol az atv.hu cikke, amelyet ezzel a címmel publikáltak:

„Nagyon kiakadt Róna Péter jelölésén, ezért nem vállal nyilvános szerepléseket Király Júlia, Márki-Zay Péter tanácsadója”.

A cikk a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökének levelére hivatkozik, amelyet az őt felkérő miniszterelnök-jelöltnek és a hat párt politikusainak írt hétfőn. Ezt nem a nyilvánosságnak szánta, nem is reagált a lap megkeresésére, azóta sem nyilatkozott. Tehát annyit tudunk, amit az atv.hu megírt Király levelére hivatkozva, például ezt:

„Ezt követően – miközben kijelentette, hogy nem akar károkat okozni az egyesült ellenzéknek – leszögezte: minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva »próbál szurkolni« azért, »hogy megbukjon ez a rendszer«.”

Másnap az ATV Híradó szólaltatta meg Márki-Zay-t, aki nem olvasta ugyan Király levelét, de beszélt vele telefonon:

„Király Júlia csak annyit mondott, hogy ebben az ügyben nem kíván megnyilvánulni, ez a szerepét természetesen egyáltalán nem érinti, továbbra is ő az árnyékkormánynak a gazdasági területért felelős koordinátora.”

Az atv.hu eredeti cikke szerint a levelében az állt, hogy Király „a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült ellenzéket”, de Márki-Zay szavait inkább úgy lehet érteni, hogy a tanácsadó csak Róna Péter köztársasági elnöki jelöléséről nem akar nyilatkozni. Erre utal Márki-Zay másik idézett gondolata is, miszerint – kiemelés tőlem –

Király „csak a nyilvánosságot nem szeretné ezzel a konfliktussal terhelni, és ezért mondta azt, hogy ebben a kérdésben ő hátrébb lép. Ez nem érinti a gazdasági koordinátori szerepét.”

Márki-Zay nyilatkozata után néhány órával, vasárnap délután meghívót kaptunk az Egységben Magyarországért sajtóosztályától egy eseményre, amelyen a szakpolitikai kabinetvezetők mutatkoznak be. Gazdasági területen három ilyen szakembert kért fel Márki-Zay, de a meghívó szerint közülük csak Bod Péter Ákos és Bojár Gábor lesz ott, Király Júlia nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.