Rengeteg elpusztult vagy haldokló tengeri madarat találtak egy dán szigeten

ÁLLAT
február 21., 12:48

Egy héten belül csaknem 200 elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel Fano északi-tengeri dán sziget nyugati partján - jelentette be hétfőn a DOF dán ornitológiai egyesület.

Az elpusztult madarak nagy többsége (175) lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is.

Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy a tengeri madarak éhen haltak. Csaknem mindegyiknek friss tollazata volt, de az összes madár nagyon lesoványodott - idézi a szakértőt a szokatlan jelenségről kiadott közlemény.

Az ornitológus attól tart, hogy a Fano szigeten talált madarak csak kis töredékét jelentik az összes elpusztult tengeri madárnak. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tengeri madarakról.

A tömeges madárpusztulásra egyelőre nincs magyarázat. Az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint azonban az élelemhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozhatta a madarak halálát, de közrejátszhatott a klímaváltozás is.

A DR dán rádióállomás szerint mostanában más térségbeli országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár partra sodródását észlelik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt