Hongkongban mindenkit kötelezően letesztelnek

külföld
2022 február 22., 15:24
comments 1
Carrie Lam, Hongkong kormányzója bejelenti az új intézkedéseket 2022. február 22-én
photo_camera Carrie Lam, Hongkong kormányzója bejelenti az új intézkedéseket 2022. február 22-én Fotó: EyePress via AFP

Hongkong teljes 7,5 millió fős lakosságát leteszteli COVID-19-re márciusban - közölte Carrie Lam hongkongi kormányfő kedden.

A városállamban jelenleg tombol az omikron, naponta 5000 új esetet jelentenek, és a számok emelkedése azzal fenyeget, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelődik.

Egészségügyi tisztviselők múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy a kórházak már 90 százalékos kapacitással működnek, és az elkülönítő létesítmények megteltek.

A jelenleg zajló hullámban már közel 54 000 megbetegedést és 145 halálesetet regisztráltak.

„Mivel a lakosságunk mintegy 7 millió fő, a tesztelés körülbelül hét napig fog tartani” - mondta Carrie Lam, hozzátéve, hogy a tesztelést háromszor megismétlik.

A tesztelési kapacitást a kormányfő szerint napi 1 millióra növelik majd, sőt, lehet hogy akár tovább.

Hongkong csatlakozott a Kína zéró-covid politikájához, aminek célja a járványkitörések teljes felszámolása - ez együtt járhat az is, hogy pozitív esetek észlelésekor hoznak olyan intézkedéseket, mint a lakótelepek lezárása tömeges tesztelés céljából, szigorú karantén-követelmények bevezetése a beutazókkal szemben, és üzletek bezárásának elrendelése.

Jelenleg is vannak érvényben korlátozások: éttermekben étkezni este 6 óra után nem lehet, az edzőtermek és bárok pedig zárva tartanak, április 20-ig biztosan. A magas kockázatúnak minősített országokból - többek között Ausztráliából, Kanadából, Indiából, Nepálból, Pakisztánból, a Fülöp-szigetekről, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból - április 20-ig beutazási tilalom van érvényben.

A cél Lam szerint az, hogy március elejére 90 százalékosra növeljék az oltottak arányát. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.